Літературна світлиця “Щедра Франкова криниця”

Іван Франко – мов дух стихії,
Що творить нас і серед нас,
Що будить сили молодії,
Руйнує зло, живить надії
На Україні в лютий час !
Микола Вороний

Після Тараса Шевченка в українській літературі не було постаті такого масштабу, як Іван Франко. Поет, прозаїк, драматург, перекладач, літературознавець, журналіст, етнограф, видавець, філософ, мовознавець, економіст, історик, один із найвизначніших політиків Галичини ХIХ –  початку ХХ століття.

Франко залишив нам колосальну наукову і літературну спадщину. Завдяки надзвичайній працездатності в поєднанні з глибоким розумом і величезним талантом Франка називають академією в одній особі.Подумати тільки: за 40 років творчого життя він написав близько 6 тисяч праць.Мало хто в світовій літературі може зрівнятися з ним у творчих звершеннях. Люди такого масштабу діяльності звеличують не лише свій народ, а й усю світову культуру. Франко жив і творив в ім’я свого народу. Ми називаємо його Каменярем, який проклав рідному народові шлях у краще майбутнє та високо підніс українське слово.

З нагоди 165-річчя від дня народження І. Франка, 27.08.2021 року працівники бібліотеки-філії №7 (вул. Дністровська, 22) Івано- Франківської МЦБС разом з працівниками народного дому “Княгинин” Департаменту культури Івано-франківської міської ради організували літературну світлицю “Щедра Франкова криниця”. Захід відбувся о 13.00 в приміщенні народного дому “Княгинин”. Присутні – підопічні Івано-Франківського територіального соціального центру обслуговування пенсіонерів та користувачі бібліотеки-філії №7. До заходу був підготовлений бібліотекарем Атаманчук М. та художнім керівником Терлецькою Л. сценарій, в якому взяли участь ведуча-артистка “Нового театру” Деблюк І. та читці – бібліотекарі:  Атаманчук М. і Дяків Р., а також була підготовлена ісценізація вірша “Ідилія” у виконанні артиста театру ляльок – Бабінця Петра. Науковий працівник обласного  музею національно-визвольної боротьби, Ганцюк П., розповів про вклад І. Франка у революційну боротьбу народу Галичини ХIХ – початку ХХ століття. Цікаву розповідь про Івана Франка як людини з палким серцем і про його три кохання підготувала бібліотекарка Федишин В.В.
У виконанні вокального гурту “Світичі” звучали пісні: “Веснянки”, “Не пора”, “Не забудь”, “Вночи”, “Земле моя” та інші.
Доповненням до заходу була мультимедійна презентація “Життєвий і творчий шлях Франка” та книжкова виставка “ Не поборний син землі – Іван Франко”, підготовлена працівниками бібліотеки-філії №7.

Відповідальні: Атаманчук М. і Терлецька Л.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top