Літературна скарбничка “Учись маленький” /140 років від дня народження Марійки Підгірянки/

29.03.2021 року працівники бібліотеки-філії №3 (вул. Хоткевича, 52а) Івано-Франківської  МЦБС Департаменту культури міської ради підготували літературну скарбничку “Учись маленький” до 140 річниці з дня народження Марійки Підгірянки, видатної прикарпатської поетеси та педагогині.

Марійка Підгірянка (Марія Омелянівна Ленерт-Домбровська) присвятила своє життя дітям – понад 40 років вона пропрацювала на ниві народної освіти на рідному Прикарпатті, а також Закарпатті та Львівщині. Від самого початку своєї педагогічної діяльності Марія впроваджувала у шкільну освіту щось нове, вдало використовувала свій поетичний талант та художнє слово. Завдяки її мелодійним віршам учні краще запам’ятовували літери та опановувати арифметику. Крім цього, Марія Омелянівна приділяла багато часу громадсько-політичній діяльності, активно проводила просвітницькі розмови з селянами.

У своїх віршах поетеса оспівувала прагнення до кращого майбутнього народу, красу рідного краю, природу Карпат. Марійка Підгірянка часто використовувала фолькльорні мотиви, у її легких творах простежується схожість з народними піснями. Хоча більша частина творчого доробку поетеси написана про дітей і для дітей, працювала вона і у жанрі поеми, де торкнулася серйозної теми нелегкого життя українців-галичан у австрійському таборі в часи Першої Світової війни.

Також, бібліотекарка підготували виставку “Поетичне слово осяяне любов’ю до дітей” присвячену творчому доробку видатної поетеси, тому ювілей Марійки Підгірянки це вдала нагода оновити в пам’яті вірші видатної прикарпатки.

Відповідальна: Сайко А. А.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top