Літературне віконце “Поетеса з гір Карпатських”

До Всеукраїнського тижня дитячого та юнацького читання бібліотека-філія №13 (с.Хриплин, вул.Берегова, 4в) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради підготували літературне віконце “Поетеса з гір Карпатських” з нагоди 140-річчя від дня народження Марійки Підгірянки.

А народилася відома дитяча письменниця 29 березня 1881 року у мальовничому карпатському селі Білі Ослави в сім’ї лісничого. Справжнє ім’я письменниці – Марія Омелянівна Ленерт, це згодом вона взяла собі лагідний псевдонім – Підгірянка. Росла Марійка розумною і талановитою дівчинкою. Мріючи стати вчителькою, займалася самоосвітою. Вона закінчила початкову школу і самотужки здолала подальші освітні сходинки – склала екстерном іспити і здобула омріяний фах вчителя, а допомагав їй в навчанні батько, котрий гарно володів німецькою мовою, добре знав математику і біологію. Також вчителем для внучки був дідусь. Понад 40 років Марія Омелянівна вчителювала в різних школах Галичини та Закарпаття.  Працювала вчителем і трудилася на літературній ниві, пишучи то поезію, то прозу, а то й п’єси, казки, пісні, загадки, лічилки, ігри.

Більшість творів відома галичанка написала для дітей і про дітей. Перечитуючи її твори, ми ще раз переконуємось, що поетеса була людиною стійкою у своїх переконаннях, чесною патріоткою, яка виховувала любов до України, до її народу, вчила свято дотримуватись українських звичаїв та традицій. У 2009 році син поетеси, Маркіян Домбровський, профінансував видання найповнішого зібрання творів Марійки Підгірянки великим томом “Для Вкраїни вірно жиймо” /Івано-Франківськ: Нова Зоря, 2009/.
Творча спадщина видатної української письменниці, народного педагога, культурно-освітньої діячки  ХХ століття Марійки Підгірянки назавжди увійшла до “Золотого фонду української літератури”.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top