Літературне досьє “Андрій Чайковський та його історична проза”

В історії української літератури кінця ХІХ – першої третини ХХ ст. одне з помітних місць належить Андрію Чайковському – українському письменнику, громадському діячу, доктору права, адвокату у Галичині, діячу Національно-Демократичної Партії, згодом УНДО, одному з організаторів Українських Січових Стрільців (УСС).

З нагоди 165-річчя від дня народження письменника, 13.05.2022 року, в бібліотеці-філії №6 Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради було підготовлено і проведено захід – літературне досьє “Андрій Чайковський та його історична проза”.

Протягом дня читачі мали змогу ознайомитись з книгами, які представлені на книжковій виставці «Співець козацької вольності». Презентуючи виставку, бібліотекарка наголосила, що Андрій Чайковський працював на її ниві української літератури чотири десятиріччя. Його численні оповідання й повісті були високо оцінені Іваном Франком, Михайлом Коцюбинським, Осипом Маковеєм.  Він збагатив українську літературу творами, в яких реалістично показав галицьку дійсність, створив картини побуту різних верств населення краю.

Андрій Чайковський – автор історичних романів «Сагайдачний», «Олексій Корнієнко», «Полковник Михайло Кричевський»; повісті «Олюнька», «Бразилійський гаразд», «В чужім гнізді», «Четверта заповідь», «Своїми силами», «Козацька помста», «За сестрою», «З ласки родин», «Віддячився», «Побратими», «Украдений син», «Малолітні»,  «На уходах», «До слави», «Одарка», «Запорожжя», «Сонце заходить», «За наживою», «Богданко», «Перед зривом» тощо; споминів, есе, оповідань, нарисів, статей.

Для кращого ознайомлення з творчістю письменника ми створили відеопрезентацію «Андрій Чайковський та його історична проза».

Відповідальні: працівники бібліотеки-філії №6.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top