Літературне знайомство «Різдвяна свіча Василя Стуса»

6 січня виповнюється 85 років від дня народження Василю Стусу − людині, що стала символом Українського Опору другої половини ХХ століття, ключовою постаттю духовного життя доби, письменника, правозахисника, борця. Роль, яку відігравала постать Василя Стуса у розвитку української літератури ХХ століття, відновленні української державності та національної ідеї важко переоцінити.

05.01.2023 року працівники бібліотеки-філії №2 Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради підготували та провели літературне знайомство «Різдвяна свіча Василя Стуса». Бібліотекарі ознайомили присутніх з його творчістю, а також із листами В. Стуса, написаних з мордовських таборів. Користувачі мали можливість переглянути літературу біля виставки «Народе мій, до тебе я ще верну…».

Гранична чесність, мабуть, найхарактерніша риса Василя Стуса − поета, особистості, громадського діяча, який не лише прожив яскраве, героїчне життя, а й зумів піднести людину до рівня її долі та покликання у слові. Звідси підвищений інтерес до його віршів – «образків доби», в котру йому судилося жити. Рідкісна, унікальна неподільність поезії і долі. Поет залишався собі вірним до кінця! Василь Стус був неземною людиною. Він творив свій світ, який зараз цікавий не лише в Україні саме тому, що − універсальний. У ньому закладені конфлікти «особистість – середовище», які доводиться долати завжди.

Василь Стус навіть у найтяжчі хвилини життя твердо вірив, що вернеться до народу своїм словом, що край його почує. І ця його непоступлива віра в моральний абсолют виявилася прозірливішою за розпачливе примирення з дійсністю багатьох із нас. Його поезія залунала в Україні, її почули, в неї вслухаються. Схиляються перед ним і поза Україною ті, кому випало читати його твори або довідатися про його долю й боротьбу.

За коротке життя поет, член Української Гельсінкської Групи, Стус залишив 6 томів творів, більшість з яких перекладено на англійську та надруковано на Заході.

Відповідальна за проведення: Цібій С. О.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top