Літературне смакування “Навколо світу з кавою”

Най мене наглая чорная кава заллє,

Тільки-но кину місто кохане моє.

Всюди за мною буде блукати в світах

Чорної кави запах, яким я пропах.

Юрій Винничук.

1 жовтня, бібліотекарі бібліотеки філії №3 Івано-Франківської МЦБС, як справжні поціновувачі доброї кави і доброї книжки, провели літературне смакування “Навколо світу з кавою”.

Кава – незрівнянний напій, з якого багато з нас починає свій день. Вона є не лише запорукою бадьорості, а й поштовхом для польоту творчих думок. Саме тому вшануванню цього напою присвятили цілий день – 1 жовтня.

Найпродуктивніші письменники майже завжди виявляються затятими кавоманами. Відомі любителі кави –  Оноре де Бальзак, Віктор Гюго, Жорж Санд без кави не написали б і рядка! Письменник Богдан Лепкий споживав каву змалку, до цього не зовсім дитячого напою його привчили батьки. Про «стоячу» чорну каву з хмаринкою ніжних вершків він не раз ностальгійно згадує в «Казці мойого життя».

Важко уявити середмістя будь-якого європейського міста без затишних кав’ярень. А привчив європейців до цього напою запорізький козак Юрій Кульчицький. В одному з походів на османів він потрапив у полон. Саме там він вивчив турецьку мову та призвичаївся до споживання кави. Після звільнення з полону працював перекладачем у Відні. Під час облоги міста у 1683 році військами султана Османської імперії Мехмеда ІV, Кульчицький активно брав участь в обороні міста, був поранений. А пізніше  йому вдалося залишити оточений Відень, добратися до герцога Лотаринзького Карла V та передати йому звістку про критичний стан австрійської столиці. Невдовзі прибула військова допомога союзників, Відень було звільнено, а український розвідник Юрій Кульчицький отримав в нагороду 300 мішків трофейної османської кави та право торгувати нею. Підприємливий і креативний українець заснував у Відні кав’ярню «Під синьою пляшкою», де каву подавали за особливим рецептом, який тепер відомий як «віденська кава».

Задля привернення відвідувачів Кульчицький обслуговував своїх гостей, вбравшись, як свідчать очевидці, у «фантастично багатий одяг». Кав’ярню “Під синьою пляшкою” відвідували віденські аристократи, навіть ті, що кави не любили. У Відні на розі провулку Кульчицького та вул. Вибраної у 1883 році відкрили пам’ятник українцю Юрію Кульчицькому. Є пам’ятник цьому відважному розвіднику та видатному підприємцю і у Львові.

Окрім міцної свіжозвареної кави ми пропонували нашим відвідувачам цікаві історії з життя непересічних особистостей та добірку «кавових» книг, які якнайкраще пасують до цього культового напою.

Бо кава має здатність перетворити будь-яку людину на справжнього книголюба.

Відповідальна за проведення Якимечко В. А.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top