Літературний калейдоскоп: “Мандри світами Василя Бабія”

Василь Іванович Бабій – український письменник, краєзнавець, народився 12 січня 1949 року в селі Серафинці, Івано-Франківської області. Навчався на історико-педагогічному факультеті Івано-Франківського педагогічного інституту ім. В. Стефаника, викладав історію у Меньківській школі І-II ст. на Жито­мирщині, Росільнянській середній школі на Івано-Франківщині, працював учителем та директором Хмелівської ЗОШ І-ІІ ст. Богородчанського району Івано-Франківської області. Був депутатом Івано-Франківської обласної ради 1-го демократичного скликання.

У його творчому доробку більш ніж 150 книжок і брошур різноманітної тематики від краєзнавства до гумористики. Йому притаманне гостре реагування на події та виклики сучасного українського життя. Окрім того, Василем Бабієм засновано ще дві серії книг «Серафинецька бібліотека» (8 книг), в яких видано підручник «Історія Хмелівки», за яким викладається факультатив у школі (вперше в Україні). За ініціативою письменника в Богородчанах споруджено десять пам’ятників і пам’ятних знаків. В селі Лисівка організовано кімнату-музей М. Яцківа, споруджено пам’ятну дошку.

Його повісті, оповідання, гуморески друкували майже всі відомі українські  літературні часописи, за винятком тих, куди автор не посилав їх. Гуморески Василя Бабія звучать по телебаченню, радіо, на багатьох сценах області та України. Записано три аудіокасети з гумором у виконанні І. Чепіля та театру мініатюр «Кум».  Євген Баран  у критичному нарисі «Парк Бабієвого періоду» зауважив: “У Василя Бабія надважливе завдання – через белетризацію відомих фактів привернути увагу до минувшини, не дати їй розчинитися, щоб ми не втратили свого національного обличчя. Бо немає нічого гіршого, як збайдужіти до власної історії. Тоді на цій землі більшатиме манкуртів.”

01.07.2021 року о 14:00 годині в читальному залі ЦБ (вул. П. Орлика, 5) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради організовано та проведено захід – літературний калейдоскоп: “Мандри світами Василя Бабія”.

Бібліотекар, Оксана Дубовська,  представила присутнім гостя, цікаво і змістовно розповіла про життєвий і творчий шлях письменника. Адже творчість Василя Бабія займає вагоме місце в літературному житті Прикарпаття. Він працює в різних жанрах, зокрема, новелістики, драматургії, публіцистики, есеїстики, а також гумору і сатири. Багато розмаїтої захоплюючої інформації доніс до учасників заходу Василь Бабій. Він експромтом презентував свої книги, ділився, направду, енциклопедичним фактажем, читав уривки із власних творів, коментував сюжети, характеризував власних літературних персонажів, розповідав про письменницькі подорожі та мандрівки шляхами І, Франка, Л. Українки, відповідав на запитання присутніх і все це робив вперемішку з неповторними дотепами та веселими жартами. Автор лаконічно розповів присутнім про свою книгу “Вавилон на двох Бистрицях”. В своїй розповіді письменник зазначив: «Можливо, комусь стануть в нагоді описи, подані в книжці для майбутніх краєзнавчих досліджень, а хто уважніше придивиться і до відомих людей, згаданих тут, і до всього іншого, що вартує уваги і пошани. Для цього і задумувалася моя скромна праця, в якій присутня любов до Івано-Франківська».

Також Василь Бабій поділився з учасниками заходу своїми ексклюзивними роздумами про літературу, бібліотеки, творчими планами на майбутнє та баченням перспектив української книги. 

Хвилини зустрічі з письменником збігли непомітно. Веселий настрій подарував гумористичний відеокліп “Репортаж з сільського стадіону”:

Відеоверсія твору Василя Бабія, режисер Віктор Симчич. Зйомки проходили на шкільному стадіоні с.Хмелівка Богородчанського району Івано-Франківської області.

Насамкінець бібліотекар подякувала гостю за цікаве спілкування, побажавши міцного здоров’я, добра, творчого натхнення, здійснення всіх планів та задумів. В рамках події було влаштовано книжково-ілюстративну виставку творчості “Літературний букет Василя Бабія”.

Відповідальна за проведення заходу бібліотекар читального залу – Оксана Дубовська. 

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top