Літературний портрет “О слово. Будь мечем моїм”

5.12.18 о 13.00 до-140 річчю з дня народження О. Олеся у бібліотеці-філії №2 провели літературний портрет “О слово. Будь мечем моїм” (до 140 річчя з дня народження О. Олеся).
Олександр Іванович Кандиба назавжди увійшов в історію українського письменства, як видатний драматург. Для публікації творів використовував псевдонім Олександр Олесь. Його творча спадщина надзвичайно багата: поезія, драматичні твори, публіцистика, літературно-критичні статті. О. Олесь добре знав білоруську, російську, польську, сербську, німецьку, англійську, арабську мови. Багато переклав творів світової класики. Після більшовицького перевороту Олесь емігрує за кордон, і за кордоном видає ряд збірок, основна тема – туга за Україною:

Душа розірвана ,як рана,
Бальзам, далеко так, як сонце
А сонце сонце, як і щастя.
Там, там, лише в краю коханім.

Поета – вигнанця хвилюють жахливі вісті про голодомор 1933 р в Україні, про арешти і розстріли укр. інтелігенції. Тяжкими були останні роки О. Олеся. 22 липня 1944 року О. Олеся помер у Празі, де і похований. Пізніше родичі поета погодились на переховання поета в Україні. Перша книга: ”З журбою радість обнялась”.

Використана література:
О. Олесь “З журбою радість обнялась”;
О. Олесь “Княжа Україна”;
О. Олесь “Драматичні казки”;
О. Олесь “Драматичні твори”.

Відповідальна за проведення: Дяків Р. Б.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top