Літературний портрет “Словесна тайна Марії Вайно”

13 березня святкує свій день народження українська письменниця, поетеса, новелістка, кінодраматург, член Національної спілки письменників України та Національної спілки кінематографістів України – Марія Вайно.
Народилася Марія Едуардівна у 1956 році в селі Букачівці Рогатинського району. Дитинство провела у місті Калуші. З 4-го класу почала друкуватися.
Закінчила Чернівецький університет, філологічний факультет. Отримала фах філолога, за спеціальністю: українська мова та література. Працювала вчителем, старшим викладачем Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу на кафедрі документознавства та інформаційної діяльності; співпрацювала з видавництвами як літературний редактор. Працювала редактором на Першому Національному телеканалі. Марія Вайно є автором 10-и художніх книжок: поезія, проза, кіносценарії. Автор книг «Терпкість» (поезія, 1992), «Паводок» (новели, 1992), «Нитка Аріадни» (поезія і новели), «Чоловік у кредит, або Четвертий варіант» (кіносценарій, 2000), «Теплий двір, або Рапсодія струнного квартету» (роман у новелах) (2001), «Свекрушина» (кіносценарій, 2001), «Жінка з келихом дощу» (вибране, 2006), «Згорток на лавці» (поезія, 2006), а також лауреатом Всеукраїнського конкурсу „Коронація слова” 2000 року в жанрі кіносценарію за кіноповість Чоловік у кредит, або Четвертий варіант” та 2001 року в жанрі роману за роман у новелах „Теплий двір, або Рапсодія струнного квартету”. Окрім того вона лауреат міської премії ім. І. Франка 2002 року в галузі літератури за роман у новелах „Теплий двір, або Рапсодія струнного квартету” та кіносценарії „Свекрушина”.

Живе і творить у Івано-Франківську. Проводить майстер-класи зі сценарної майстерності для кінорежисерів та режисерів естрадно-масових видовищ, Script Doctor (корегує та редагує сценарії).
І от у день народження цієї творчої особистості у бібліотеці-філії №11 ( с.Угорники, вул. Просвіти, 4) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради був підготовлений літературний портрет “Словесна тайна Марії Вайно” ( до 65-річчя Марії Вайно), поетесі і новелістці родом з с. Букачівці Рогатинського району).

Насолоджуйтесь читанням! І хай кожна хвилина проведена з книжкою п. Марії буде корисною і приємною!

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top