Літературний портрет «Шевченко відомий і невідомий…»

Тарас Шевченко – видатний український поет, прозаїк, драматург, художник, політичний та громадський діяч. Він був людиною універсальних обдарувань та інтересів. Все його життя і творчість були присвячені українському народу, міцно пов’язана з дійсністю свого часу і спрямована в майбутнє.

Відзначаючи 209 річницю від Дня народження Тараса Шевченка бібліотекарки абонементу ЦБ Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради 9 березня 2023 року провели літературний портрет  “Шевченко відомий і невідомий”. Під час заходу бібліотекарка розповіла користувачам про невідомі  досі сторінки життя славетного Кобзаря, пророка української нації.

Здавалося б, що нового можна сказати про Тараса Шевченка. Хоча з огляду на те, як щоразу з’являються нові роботи з осмисленням його творчості та місії, можна вкотре стверджувати: Шевченко надзвичайно глибокий і, як завжди, актуальний. 

Радянські дослідники намагалися представити Шевченка ледь не атеїстом і богоборцем. Насправді ж він був глибоко віруючою людиною. Ось що згадує на цю тему лікар Андрій Осипович Козачковський, який познайомився із Тарасом Григоровичем у 1841-му році в Петербурзі.

“Віруй глибокорозумно, – писав він в одному листі з Новопетровського укріплення, – Знущатися з тих морально-релігійних переконань, які освячені віками і мільйонами людей, нерозумно і злочинно”. 

У тяжкий і жорстокий вік кріпацтва Шевченко весь свій талант художника віддав народові. Його мистецькі твори сповнені душевної краси трудящої люди­ни, її героїчним минулим, привабливістю її звичаїв, замилуванням рідною зем­лею і ненавистю до гнобителів.

Оглядаючи творчий шлях Шевченка, переконуємося, що це був шлях ви­датного, всебічно обдарованого художника, який із однаковою самовідданістю творив у портретному, історичному, побутовому та пейзажному жанрах. Із вір­туозною майстерністю Шевченко володів технікою олійного й акварельного живопису, а також був чудовим майстром рисунку і першорядним офортистом свого часу.

Поет мріяв про ті часи, коли його країна буде незалежною суверенною державою, коли в Україні шануватиметься мова, культура та історія народу, а люди будуть щасливими.

Свою Україну любіть.
Любіть її… Во врем’я люте.
В останню тяжкую минуту
За неї Господа моліть.
Тарас Шевченко

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top