Літературний фотоквест “До істини Франковими шляхами”

27 серпня 2020 року виповнюється 164 років від дня народження великого сина України, її духовного пророка, титана думки і праці Івана Яковича Франка (1856 – 1916). З нагоди цієї дати  26 серпня 2020 року в бібліотеці-філії №3 (вул. Хоткевича 52а) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради проведений літературний фотоквест “До істини Франковими шляхами”.

Постать І. Франка в українській та світовій культурі є унікальною. Геніальний митець, мислитель, поет, прозаїк, публіцист, філософ, економіст, політик, громадський діяч, мовознавець. Для нас Франко – це справжній символ української держави, титан української культури, літератури і поезії. Завдяки надзвичайній працездатності в поєднанні з глибоким розумом і величним талантом сучасники називали його “академією в одній особі”. Ще за життя він здобув титул «галицького Шевченка», «великого Каменяра», “українського Мойсея”. Олесь Гончар назвав його могутнім крилом українського слова й культури.  Насправді,  знакова  постать в українській та світовій культурі, Іван Франко, є єдиним українським поетом, який номінувався на здобуття Нобелівської премії (проте до участі в конкурсі він так і не дожив). Мало хто у світовій літературі може зрівнятися з ним у творчих звершеннях. Люди такого масштабу діяльності репрезентують не лише свій народ і свою епоху, а й цілу світову культуру.

Франко залишив нам колосальну художню і наукову спадщину, що налічує сотні книг, збірок, томів, прихованих сторінок життєпису і загадок.  Це – справжній скарб, що залишив нам син коваля із села Нагуєвичі на Прикарпатті. Його художня і наукова спадщина є не лише безсмертним історико-літературним фактом, золотим фондом культури і духовності, а й живим явищем сьогодення.

Франкові  вірші і сьогодні стукають до наших сердець, будять національні почуття. Чого варті пристрасні слова-заклики з вірша-поеми “Великі роковини”:

Лиш борися, не корися,

Радше впадь, а сил не трать,

Хоч пропадь, але не зрадь!

Досі нас недоля жерла,

Досі нас наруга жре,

Та ми крикнім: “Ще не вмерла,

Ще не вмерла і не вмре!”

 

Поет висловлює свої національно-політичні концепції  у формі національних гасел. Такими є вірші “Не пора, не пора, не пора”, “Розвивайся ти, високий дубе”, “Новітні гайдамаки”. Поетичний голос Франка досить різний: грізний, як важкий каменярський молот, коли закликає до радикальних заходів для встановлення справедливості, та ніжний, чарівний й зворушливий у ліричних рядках, в яких переливає свою любов, свої найглибші переживання.

В зів’ялих листочках хто може вгадати

Красу всю зеленого гаю?

Хто взнає, який чуття скарб багатий

В ті вбогії вірші вкладаю?

В наш складний і суперечливий час його творчість, його життєвий приклад вчать найголовнішому – бути Людиною, щиро любити рідну землю, людей й навколишній світ. Учасники квесту мандрували шляхами великого Каменяра на Прикарпаття, зробили фотографії пам’ятних знаків, що побачили у містах і селах рідного краю та обміняли у бібліотеці на твори Івана Франка, який писав:

Книги – морська глибина:

Хто в них пірне аж до дна, 

Той, хоч і труду мав досить, 

Дивнії перли виносить.

Запрошуємо і вас до бібліотеки, щоб надбати ті перли,  щоб з чистої криниці Франкового слова напитися цілющої води, яка дає наснаги до праці, до життя, до боротьби. Ми можемо запропонувати  50-ти томне видання творів  та три додаткові томи Франка, книгу його дочки Анни Франко-Ключко “Для тебе, тату”, Р. Горака “Тричі мені являлася любов”, культурологічний часопис “І” “Франко-Станиславів”, “Іван Франко – дітям”, П. Арсенич “Іван Франко і Прикарпаття”  та інші цікаві книги. Фотографії учасників квесту пропонуємо окремою презентацією.

 

 

Відповідальна зща проведенння заходу – Озарко М. 

 

 

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top