Літературно-мистецька світлиця “Шевченкіана у творчості Прикарпатських митців”

В українській культурі постать Тараса Шевченка займає визначне місце серед різноманітних жанрів мистецтва. У всі часи його творчістю захоплювалися письменники та поети, художники та скульптори, композитори та співаки. Не винятком є митці Прикарпатського краю.

7 березня 2019 р. протягом дня в бібліотеці-філії №5 (вул. Галицька,100) Департаменту культури Івано-Франківської міської ради проведено літературно-мистецьку світлицю “Шевченкіана у творчості Прикарпатських митців” з нагоди 205 річниці від дня народження Т. Г. Шевченка. А також, на запрошення вчителя української мови Остап’як О.М., працівник бібліотеки №5 Козак-Дидич М.В. об 11.30. організувала аналогічний захід в актовому залі школи №24 (вул. Хіміків,10)

Учні шостих і дев’ятих класів, вчителі здійснили віртуальну екскурсію музеєм народної шани Тараса Шевченка, що знаходиться в приміщенні товариства “Просвіти” нашого міста. В ньому представлено понад тисячу експонатів і зафіксовано рекорд України: 211 пам’ятників Т. Шевченку в межах Івано-Франківської області. Та й у світі наш видатний поет є рекордсменом за кількістю пам’ятників і входить до трійки лідерів. Згодом присутні переглянули відео-презентацію “Художня Шевченкіана Прикарпаття” та ознайомилися із працями місцевих майстрів пензля: В.Касіян, Ю.Панькевич, Я.Пстрак, О.Сорохтей, Ф.Майко, І.Гаврилів. Символічно трактують знакові сюжети творчості : Ю.Матвієнко, Я.Оленюк, П.Прокопів, В.Сандюк та інші. Опісля на школярів чекала музична хвилинка — підготовлений бібліотекарем відео-ряд пісенних композицій на слова Т.Шевченка :”І мертвим і живим…” муз. Б. Шиптура, симфонічна кантата ”Заповіт” у обробці В.Барвінського, “Лічу в неволі”,”Минули літа” муз. Д.Січинського, “Заповіт у обробці М.Вербицького”, пісні у виконанні М. Кривеня, В.Піруса. На завершення дійства в школі бібліотекар ознайомила присутніх із творами прикарпатських поетів (В.Багірова, М.Підгірянка, Я.Дорошенко, С.Пушик, Р.Юзва) і прозаїків (В.Качкан, М.Андрусяк) та зачитала поезію Н.Дички “Шевченкова весна”, Н.Чира “До Шевченка”, Б. Дичук “Розмова з музою”. в яких оспівано українського генія.

Водночас, в приміщенні бібліотеки №5 звучали у записі мелодії на слова Т. Шевченка у виконанні ансамблю “Аве Марія”: “Садок вишневий коло хати”, “Зоре моя вечірняя” і роздуми о. Порфирія про поета (з парафії Царя Христа о. Василіян). В атмосфері шевченківської пісні відвідувачі ознайомилися з життєписами Тараса Григоровича в монографіях Б.Лепкого, В.Грабовецького, В.Неумитого; із збіркою народних пісень Т.Шевченка “Плавай, плавай лебедонько”, альбомом образотворчого мистецтва “Свою Україну Любіть . Як дорослі так і діти поринули у світ українського пророка, переглянувши “Кобзар“ (Веселка,1998), ілюстрований картинами Василя Касіяна. Не обійшлося без творчості користувачів бібліотеки №5 на тему шевченкіани. Діти декламували поезію нашої читачки С.Дмитренко “Він невмирущий син народу”, роздумували над колажем Т. Гамуляк “Село на нашій Україні, неначе писанка село”. Бібліотекар також нагадала присутнім про вишивки: портрети та “Заповіт” Тараса Шевченка (схеми в журналах “Жінка”) і заохотила до мистецької праці.
Захід підготували і провели Козак-Дидч М., Українець С., Тріщук Є.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top