Літературно-музична композиція “Весни обірване суцвіття”

26 квітня 1986 року… Ця страшна дата розділила долі людей на “до” і “після”. Чорною плямою стала на нашій блакитній планеті чорнобильська катастрофа. Чорнобиль – це мука і трагедія, це подвиг і безсилля, це пам’ять, це наш нестерпний біль…  

24 квітня 2023 року о 15.00 в читальному залі ЦБ Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради відбулась літературно-музична композиція “Весни обірване суцвіття”.

Захід був проведений у співпраці з Центром культури і мистецтв Івано-Франківської МТГ.  Ведучою заходу була В. Яремчук. Концертні номери представили народне аматорське тріо бандуристів “Намисто” ( керівник Надія Нестерук), які виконали пісні “Йшла до Бога Україна” і “Мить”. Учасники народного аматорського академічного хору “Мелодія” виконали пісню “Журавочка”. У виконанні народного аматорського хору  “Золота заграва” прозвучала народна пісня “Сховалось сонце за горою” і “Українці-брати” (муз. М. Колодочки, сл. А. Довгоноса).

До заходу бібліотекарі підготували тематичне відео “Чорнобильська АЕС. Як все було” і “ЧАЕС після окупації. Сучасна війна”. Зі зворушливим словом до присутніх звернулася бібліотекар І категорії читального залу Оксана Дубовська, яка відзначила, що Чорнобильська катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічними збитками. Також бібліотекар прочитала вірші “Малиновий дзвін” А. Багряної та “Чорнобильська весна” М. Симчича.

Провідний бібліотекар читального залу ЦБ Надія Каретнікова ознайомила присутніх з книгами та альбомами на дану тему, а також із тематичними публікаціями в періодичних виданнях. Щороку у квітневі дні тема Чорнобиля знову порушується у ЗМІ. Для обговорення були запропоновані такі статті:

Носовський А. Ядерний тероризм росії –  виклик для світової безпеки / А. Носовський // Екологічний вісник. – 2022. – № 2. – С. 10 – 13.

Скрипник В. За приборкання ядерної стихії вони заплатили власним здоров’ям і навіть життям : [День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС] // Голос України. – 2021. – 14 груд. (№ 236). – С.1, 4.

Тимочко Т. Військове вторгнення росії: втрати природних екосистем : [інтерв’ю з головою Всеукр. еколог. ліги Т. Тимочко] // Екологічний вісник. – 2022. – № 1. – С. 2 – 5.

Відповідальні за  проведення масового заходу – працівники Центру культури і мистецтв Івано-Франківської МТГ та працівники читального залу ЦБ.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top