Літературно-історична панорама “Микола Аркас – щирий син України”

“Та ні не можу я загинуть, –

Іду в життя, життя нове,

Іще побачиш ти мене

Моя кохана Україно.”

М. М. Аркас

Микола Миколайович Аркас – людина широкого спектру інтересів і великого таланту. Він був і українським істориком, військовим і культурним діячем, і композитором, і меценатом, і автором популярного нарису “Історія України-Русі”, який прославив його ім’я у віках, забезпечив пошану і вдячність нащадків.

Микола Миколайович з’явився на світ 7 січня 1853 року в місті Миколаєві в родині адмірала Чорноморського флоту Миколи Андрійовича Аркаса. Батько мав грецьке походження, брав участь в російсько-турецьких війнах та у війні на Кавказі, командував Чорноморським флотом і портами на Чорному морі, написав низку праць наукового і мемуарного характеру. 

26 грудня 2021 р. в читальному залі ЦБ Департаменту культури міської ради увазі користувачів була запропонована відеопрезентація “Микола Аркас – щирий син України”. 

  В однойменній відеопрезентації бібліотекар читального залу Дубовська О. проаналізувала  життєвий і творчий шлях історика і культурного діяча. Вона наголосила, що прізвище родини Аркасів золотими літерами вписано в історію українського меценатства. Як культурно-освітній діяч, один із подвижників культури і просвіти України Микола Аркас був співзасновником і постійним головою Миколаївської «Просвіти».

Його творчий доробок як композитора складають солоспіви, вокальні ансамблі й обробки українських народних пісень. Він започаткував оперну шевченкіану: його опера «Катерина» за однойменною поемою Тараса Шевченка стала першою українською ліричною народно-побутовою оперою. 

Відповідальна за проведення заходу бібліотекар читального залу Дубовська О. П. 

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top