Літературні поради “Що читати цієї зими?”

Найхолоднішою зимою я дізнався, що всередині мене – непереможне літо…(Альбер Камю)
Вже незабаром дахи будинків вкриються снігом і виглядатимуть казково. А для тих, хто хоче зануритись у відчуття зими ще дужче, пропонуємо книги, що створять чарівну атмосферу.
Чекати справжньої сніжної зими цього року доводиться довгенько, та це не привід відмовлятися від святкового настрою. Навіть коли погода за вікном зовсім не натякає на зиму, можна зарядитися улюбленими зимовими історіями. Перевірена класика, трішки незвіданих сучасних творів від українських видавців — і добрий настрій із зимовим подихом уже на порозі.
З 2 грудня 2020 року в бібліотеці-філії №3 (вул. Хоткевича, 52а) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради розгорнуто виставку-пораду “Що читати цієї зими?”. Бібліотекарі підготували для читачів книги вітчизняних і зарубіжних авторів, які створять казковий зимовий настрій, бо вони легкі, як сніжинки, від них так і віє зимовою свіжістю. Ці книги змусять інакше подивитися на світ та запросять у захопливу, чарівну, зимову мандрівку з лютими заметілями та несамовитими хуртовинами. Тепер така зима, вочевидь, буде, хіба-що в книгах.

Любителям прози бібліотекарі пропонували ду-у-у-у-же зимові книги: О. Генрі “Дари волхвів”, Ч. Мартін “Гора між нами”, Г. Мюссо “Поклик янгола”, Т. Янсон “Мумі-тролі і чарівна зима”, У. Старк “Маленька книжка про любов”, А. Сульберг “Привиди проти суперкрутих”, А. Тишка “Зося з вулиці Котячої взимку”, Г. Х. Андерсен “Снігова королева”, О. Памук “Сніг”, А. Крісті “Вбивство у Східному експресі”, Е. Гофман “Лускунчик і мишачий король”, С. Кінг “Сяйво”, Джек Лондон “Смок Беллью”, Я. Кавабата “Країна снігу”, збірка романтичних історій “Най сніжить”, І. Альєнде “Там, за зимою”. У романі чилійської письменниці “Там, за зимою” зима огортає не тільки засніжені вулиці, а й душі персонажів, зігріти яких здатні теплі людські стосунки – любов, дружба, солідарність. Кримінальна лінія твору охоплює лише кілька днів і відбувається в межах штату Нью-Йорк. Водночас Альєнде значно розсуває часові й географічні виміри роману, події якого відбуваються впродовж кількох десятиліть на теренах США, Чилі, Гватемали, Мексики, Бразилії. Ця книга про несподіване кохання, про непросту долю біженців, про сімейні проблеми і втрати, про дружбу, взаєморозуміння, підтримку.
Варта уваги повість Івана Франка “Сойчине крило”. Сповнена ностальгії та ніжності українська зимова класика. Головний герой отримує листа просто у переддень одразу двох свят — Нового року і свого Дня народження. Але йому нема від кого чекати листів. Так думає він, але не його (чи вже не його?) Сойка.
Джек Лондон “Смок Беллью”. Ця розповідь – одна із найкращих в серії історій про Північ. Художник та літератор із сонячного Сан-Франциско Смок стає золотошукачем, як і більшість героїв у творах Джека Лондона. Він дуже швидко розуміє, що таке свобода і справжнє життя, а тому не хоче повертатися назад до цивілізації. Адже попереду – стільки пригод. А далі читаємо “Поклик предків”, “Біле Ікло”, “Морський вовк”, “Клондайк” та інші історії – пригодницькі та зимові.
Любителям фентезі сподобається цикл книг Джорджа Мартіна “Пісня льоду та полум’я”. Хто б ще нагадав нам, що зима близько, як не Джордж Мартін? Серія книг британського письменника стала популярною після виходу серіалу. Сім королівств, що існують десь у фантастичній реальності, переживають нелегкі часи. А до того всього, ще й справді наближається зима. Але вона там зовсім не така, як у нас, – зима триватиме роками. Найбільше це загрожує Вінтерфеллу – місту на півночі. Адже неподалік льодова стіна, а за нею збирають війська дикуни. Хоча і вони, як виявилось, – не найстрашніше, що може статися. Одним словом, відкривайте книгу і починайте.
Для дітей і дорослих у недільний зимовий вечір рекомендуємо повість-казку Туве Янсона “Зима-чарівниця”. Світла історія про маленького мумі-троля, який раптом прокинувся серед зими, поки вся його родина була в сплячці. Йому довелося вперше зіштовхнутися з усіма складнощами цієї пори року та полюбити її. А ще – зустріти мудрих друзів, дізнатися про північне сяйво та навчити маленьких і дорослих читачів насолоджуватися кожним, навіть морозним днем.
Також варто згадати класику. А саме – Г.-К. Андерсена і його твір «Снігова Королева». Казка з Данії вже більше століття зігріває серця малюків і дорослих, а у її зимовій атмосферності не дозволяє засумніватися навіть назва. Тож відкривайте і насолоджуйтеся дивом.
Для тих, хто любить дивувати своїх рідних різноманітними смаколиками щодня, стане у нагоді книга Ольги Вербенець “Страви на чотири пори року. Зима”. Отож – поживних і смачних страв у зимові будні і свята з книгами, і нехай Ваш родинний стіл щедро повниться Божими дарами з лісу, поля чи ріки, а у вашому домі буде тепло і затишно!
Є ще й інші зимові книги. Не ті, які про зиму, а ті, які роблять затишну заметіль за вікном.
Приходьте до бібліотеки та зануртеся у чарівну атмосферу зимових фантазій!
Відповідальна – Озарко М. М.
Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top