Літературні поради “Що читати цієї зими”

  Читати це розкіш, а читати книги взимку це особлива розкіш. Відкладіть всі ґаджети, марудні справи та інші пожирачі часу, які примушують вас відкладати на потім справжні задоволення. Заваріть собі горнятко улюбленого гарячого напою і пориньте в блискучу, захопливу, затишну, моторошну, дотепну чи навіть нон-фікшн зимову історію, яка покращить ваш настрій, розширить уяву чи додасть корисних знань. Саме такі книжки ми, бібліотекарі бібліотеки-філії №3 (вул. Хоткевича, 52А) Івано-Франківської МЦБС департаменту культури міської ради, підготували 1 грудня 2023 року для наших любих читачів, які кожен новий сезон зустрічають з новою книжкою. Зимові книжки не завжди про зиму, але завжди про настрій. Тож ми доклали всіх зусиль, щоб віднайти на наших полицях тематичні книжки різних жанрів для дорослих і дітей, для читачів-гурманів чи початківців,   кожен зможе обрати собі до смаку. 

А ми неодмінно допоможемо!

Орхан Памук “Сніг”

Дванадцять років провів поет Ка як політичний вигнанець у Німеччині. Через чотири дні після повернення в Туреччину він потрапляє в місто Карс, де має підготувати журналістський репортаж. Тихо і невпинно сипле сніг, Ка блукає вулицями, намагаючись пізнати це сумне і чарівне місто та його мешканців. Чайхани, заповнені безробітними, мандрівна театральна трупа, якій сніг перекрив усі дороги з міста, дівчата-мусульманки, що скоюють самогубства і ведуть боротьбу за право носити тюрбани, різношерсті політичні угруповання, чутки з плітками, революція та вбивства — ось з чим зіткнеться головний герой у місті Карсі.

 

 

Дзвінка Матіяш «День Сніговика» 

У Медовому місті живе Ірма, яка дуже хоче стати математиком і вчитися в Особливій математичній школі у Великому місті. Але вона не знає, що там править жорстокий диктатор, який нищить усі дерева, забороняє людям тримати домашніх тварин, бачити сни і що найгірше любити сніг, бо за давнім пророцтвом саме це може знищити владу тирана. І тепер на дівчину чекають випробування, які можна подолати тільки з допомогою друзів та свого особливого дару…

 

Іван Багряний “Тигролови”

Герой твору — молодий український інженер-авіатор Григорій Многогрішний, катований, голодний, засуджений на 25 років ув’язнення, втік по дорозі до концтабору прямо посеред суворої сибірської тайги. Майор НКВС Медвин — «професійний тигролов» — розпочинає полювання на втікача…

 

Михайло Верес “Танув сніг на морозі”

Документальна повість розповідає про подвиг “кіборгів” з Прикарпаття. Історії життя та героїчної загибелі випускників Івано-Франківського коледжу фізичного виховання, нездоланних захисників землі в час російсько-української війни на Донбасі у період 2014-2015 років.

Шедевр ліричної прози “Країна снігу” Ясунарі Кавабати. Історія кохання заможного токійця Сімамури та вродливої провінційної гейші Комако на тлі суворої природи заходу Японії. Цей твір серед інших приніс автору світове визнання та Нобелівську премію з літератури. До речі, незважаючи на досить холодні зими, в Японії немає системи центрального опалення. Тому температура повітря в японських оселях взимку в середньому становить +10 С. І люди обігріваються як можуть: грілками, електрообігрівачами, електроковдрами, керосином і навіть… столами! Котацу — традиційний японський стіл, накритий матрацом футоном або важкою ковдрою, на яку зверху покладена стільниця. Під ковдрою розташовується джерело тепла (найчастіше електрообігрівач), вбудоване в стіл. З метою економії в японських помешканнях обігрівають лише одну кімнату – вітальню. Із загадкової острівної держави у Східній Азії можемо легко здійснити читацьку мандрівку на захід Південної Америки до не менш загадкової країни Чилі. Адже саме звідти родом всесвітньо відома романістка Ісабель Альєнде. Події її історичного роману з елементами кримінального детективу «Там, за зимою» відбуваються впродовж кількох десятиліть на теренах США, Чилі, Гватемали, Мексики, Бразилії. Зима в романі огортає не тільки засніжені вулиці, а й душі персонажів, відігріти які здатні теплі людські стосунки – любов, дружба, солідарність.

Окремо мусимо розповісти про книжки для юних читачів:

А. Аудгільд Сульберг “Привиди проти суперкрутих”. Третя книга із серії підліткових книг про Анне Беа, дівчинку із частковим вродженим геном альбінізму, яка терпіла кпини у школі у свою адресу, але змогла втерти усім носа і навіть перемогти у шкільному вокальному конкурсі разом зі своєю групою «Темні конячки»! Так ось, Анне зі своїми однокласниками та вчителями їдуть на кілька днів на екскурсію у одну засніжену місцину, яка зберігає ну дууууже багато таємниць та секретів! Бо звідкіля ж у назві книги взялися … привиди?! А ще, несподівано Анне стає учасницею любовного трикутника!

А для найменших “Котохатка” від авторки книжки “36 і 6 котів” Галини Вдовиченко. Шестеро маленьких кошенят опинилися на зимовій вулиці, де їм холодно й голодно… Але вони не з тих, хто скиглить і впадає в розпач. Натомість кошенята гуртуються і перетворюють зиму у веселу забаву: бавляться у піжмурки, прокладають лабіринт у снігу, уявляючи себе археологами, будують дуже затишну снігову котохатку. А тоді знаходять чим її прикрасити. Герої-кошенята захоплять малюків своєю жвавістю та багатою уявою і підкажуть чимало ідей для зимових ігор.

В “Маленькій книжці про любов” відомого шведського письменника Ульфа Старка — багато світла й любові. Напередодні Різдва може трапитися чимало див. На Фреда, героя «Маленької книжки про любов», чекає чимало омріяних подарунків. Навіть якщо тато на війні, не вистачає їжі і хлопець майже перед канікулами отримує догану від директора, все, чого він найбільше хоче, здійсниться.

Звісно, це далеко не всі книги з нашої добірки! Тож запрошуємо вас до зимової бібліотеки на Хоткевича, 52 а!

Відповідальні всі працівники.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top