Народознавча година “В бібліотеці на Андрея…”

    З давніх-давен серед зимових свят найбільше виділяється своєю неповторністю – свято Андрія, котре припадало на 13 грудня, а цьогоріч відзначається вперше 30 листопада. Долучились до відзначення свята й працівники Абонементу ЦМБ Івано- Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради, провівши народознавчу годину “В бібліотеці на Андрея…” Присутні на заході, знайомились між собою, спілкувались, говорили про свято Андрія, Андріївські вечорниці і традиції їх проведення в різних регіонах України. Знайомлячи з звичаями та традиціями Дня Андрія, бібліотекарка представила книгу “Пізнай свій обряд” і підкреслила, що цей день вважається днем пам’яті мученицької смерті одного з дванадцяти апостолів Христових – Андрія Первозванного, рідного брата апостола Петра.

За церковними легендами, святий проповідував християнство у Скіфії й дійшов аж до Києва, де на одному з пагорбів поставив хрест зі словами: «Чи бачите гори ці? Повірте мені, на них засяє благодать Божа» Це свято хоч і церковне, але водночас глибоко пов’язане з народними традиціями, воно є логічним продовженням молодіжних гулянь, де юнаки і дівчата шукали собі пару для майбутнього подружнього життя. Бібліотекарка ознайомила присутніх з книгами: О. Воропай” Звичаї нашого народу”, “Традиції і свята українського народу”, “Українці. Свята, традиції, звичаї” та іншими, підкресливши, що звичаї та обряди в день Андрія мають дохристиянський характер: ворожіння, заклинання, ритуальне кусання калити, народні гуляння та обрядові танці, тому в цей день прийнято ворожити, і ворожили, зазвичай, дівчата «на виданні», які понад усе хотіли вийти заміж. Основна мета обряду ворожби – відгадати, спрогнозувати і отримати щось позитивне, про що мріялося. Основний орієнтир – на щасливе, багате, гідне життя, а таким воно могло стати тоді, коли дівчина в парі. Хоча і ставилися жартома до таких ворожінь, але в глибині душі вірили, що наврочене на Андрія обов’язково справдиться. Потаємні бажання молодих дівчат не змінились і по сьогодні. Тож в бібліотеці дівчата відгадували ім’я свого судженого, яке бібліотекарі вдало заховали серед інших імен в плетеній корзині. А гадання-читання за сторінками книг “Наталка Полтавка”, “Конотопська відьма” викликало непідробні емоції.. Учасники називали сторінки і абзац із цих книг, а бібліотекарки зачитували книжкові пророцтва. Всі розуміли, що такі ворожіння, просто данина традиціям і ставилися до них жартома, та в глибині душі кожен думав про щось своє, потаємне та вірив, що наврочене на Андрія обов’язково справдиться. Тож нехай задумане збувається! А ще були смачнющі пончики, пряники і чай, бо які ж вечорниці без гощення!
Також бібліотекарка ознайомила присутніх з народними прикмети та приказками свята:
Прикмети.
Як ще до цього дня сніг не випав — зима буде теплою, а як з’явився — холодною;
Якщо напередодні йде сніг, то буде хурделиця цілий тиждень;
Якщо шумить вода в річці, варто чекати на завірюхи;
Якщо вугілля в печі у святковий вечір було червоним — очікували холоднечу, якщо було білим — швидку відлигу.
Приказки
На Андрія треба кожуха-добродія.
На Андрія робиться дівицям надія.
А ще були смачнющі пончики, прянички і чай, бо які ж вечорниці без гощення!
Весело, пізнавально і смачно провели День Андрія, а позабавлявшись, розходились по своїх домівках, та емоції від відзначення цього дня в бібліотеці, залишатьсь надовго. А може комусь і доля всміхнеться, та гадання на суженого збудуться…
Дякуємо представникам ГО “Сила Прикарпаття”, користувачам бібліотеки і всім, хто був з нами.
Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top