Літературні поради “Що читати цієї зими”

Літературні поради “Що читати цієї зими”
Тихо-тихо настоюється повітря зими.
Довго-довго вгортаються в темінь стебла в долинах.
Грійся моїм наговорюванням, грійся ним, хоронись.
Ось уже ніч. Час боронитися. Час не боятись.
Сергій Жадан

Отже, 1 грудня 2022 року. Чи потрібно цього року підбивати підсумки, якщо й так зрозуміло, що це був один з найтяжчих, найтрагічніших, найтемніших і водночас найгероїчніших років у житті українців. Але ми зуміли зберегти державність, даємо гідну відсіч знахабнілому загарбнику і не збираємося здаватися! Цієї суворої та холодної зими ворогу протистоятимуть і воїни ЗСУ, і цивільні українці. Тому зараз ми маємо згуртуватись і підтримувати один одного, як ніколи раніше. Якщо в наших оселях ставатиме все менше світла і тепла, то нехай більше світла і тепла генерують наші душі. А ще нехай в наших домівках з’являться книжки! Вони розважать вас довгими зимовими вечорами краще ніж телевізор чи інтернет. І навіть якщо немає світла, спробуйте читати при свічках, – це надзвичайно затишно та атмосферно, повірте нашому досвіду)))

Гарна книжка прихистить від незгод, зігріє не гірше ніж імбирний чай, допоможе пережити тяжку розлуку, підніме настрій та розвіє похмурі думки.
Тому ми, бібліотекарі бібліотеки-філії №3, традиційно підготували добірку літератури із зимовим настроєм, яка прийдеться до смаку і дорослим і дітям. Впродовж усього дня, 1 грудня, ми давали нашим читачам та читачкам літературні поради щодо читання взимку, обирали з наших фондів книжки-перлинки для довгих зимових вечорів.

Прийміть від нас і ви маленьку майже літературну пораду: окрім запасів питної та технічної води, теплих ковдр та їжі швидкого приготування, запасайтеся ще й книжечками, які допоможуть вам як слід перезимувати, а відтак зустріти весну, а з нею і надію на мир та перемогу. Тож пропонуємо вашій увазі кілька книг з нашої зимової добірки: Повість японського письменника лауреата Нобелівської премії Ясунарі Кавабати «Країна снігу». Розповідь про трьох людей, які є заручниками обставин, і , певним чином, тримають один одного в полоні. На тлі японських пейзажів і побуту розгортається сумна і прекрасна історія, пройнята ароматом хризантем, снігу і гір, сповнена присмаком чаю і сліз.

До речі, попри досить холодні зими, в Японії немає системи центрального опалення. Тому температура повітря в японських оселях взимку в середньому становить +10 С. Тому люди обігріваються як можуть: грілками, електрообігрівачами, електроковдрами, керосином і навіть… столами! Котацу — традиційний японський стіл, накритий матрацом футоном або важкою ковдрою, на яку зверху покладена стільниця. Під ковдрою розташовується джерело тепла (найчастіше електрообігрівач), вбудоване в стіл. З метою економії в японських помешканнях обігрівають лише одну кімнату – вітальню.

Із загадкової острівної держави у Східній Азії можемо легко здійснити читацьку мандрівку на захід Південної Америки до не менш загадкової країни Чилі. Адже саме звідти родом всесвітньо відома романістка Ісабель Альєнде. Події її історичного роману з елементами кримінального детективу «Там, за зимою» відбуваються впродовж кількох десятиліть на теренах США, Чилі, Гватемали, Мексики, Бразилії. Зима в романі огортає не тільки засніжені вулиці, а й душі персонажів, відігріти які здатні теплі людські стосунки – любов, дружба, солідарність.

Герої творів Джека Лондона – це завжди мужні, сміливі, витривалі мисливці за щастям. Таким був і сам автор – невтомний мандрівник та золотошукач. Щоправда, золота він так і не знайшов, але здобув щось значно вартісніше, а саме: неоціненний досвід та життя сповнене пригод. І цими здобутками він щедро і талановито ділився з читачами впродовж свого короткого, але насиченого життя. Проживши всього сорок років, Джек Лондон написав дев’ятнадцять романів, вісімнадцять збірок оповідань і статей, три п’єси, вісім автобіографічних книжок і навіть зо три десятки віршів. Пропонуємо його роман “Смок Беллю”. Це історія перетворення санфранциського літератора та художника Смока Беллю в золотошукача, історія справжньої дружби та кохання, яка розказана легко, цікаво і з почуттям гумору.

В центрі сюжету пригодницького роману Івана Багряного “Тигролови” родина безземельних поселенців з України Сірків, які будують своє життя на Далекому Сході. Щодня вони протистоять дикій і небезпечній природі тайги, вчаться виживати у важких кліматичних умовах і стають справжніми господарями нетрів Сіхоте-Аліню. Автору вдалося майстерно показати жорстокість і ницість радянського тоталітарного режиму і людину, яка безстрашно кидає виклик страшній системі. А ще в цьому творі йдеться про здатність українців за найскладніших обставин створювати навколо себе гідний простір.

Роман Чарльза Мартіна «Гора між нами». Це книга про стійкість духу та неймовірні повороти долі, здатні змінити життя. Атмосферна історія двох людей, які знайшли своє кохання, борючись за життя з невблаганною природою, настільки сподобалась читачам, що була екранізована Гані Абу-Ассадом в 2017 році. У головній ролі, як ви вже здогадалися за обкладинкою, Кейт Вінслет та Ідріс Ельба.
Окремо мусимо розповісти про книжки для юних читачів:

А. Аудгільд Сульберг “Привиди проти суперкрутих”. Третя книга із серії підліткових книг про Анне Беа, дівчинку із частковим вродженим геном альбінізму, яка терпіла кпини у школі у свою адресу, але змогла втерти усім носа і навіть перемогти у шкільному вокальному конкурсі разом зі своєю групою «Темні конячки»! Так ось, Анне зі своїми однокласниками та вчителями їдуть на кілька днів на екскурсію у одну засніжену місцину, яка зберігає ну дууууже багато таємниць та секретів! Бо звідкіля ж у назві книги взялися … привиди?! А ще, несподівано Анне стає учасницею любовного трикутника!

А для найменших “Котохатка” від авторки книжки “36 і 6 котів” Галини Вдовиченко. Шестеро маленьких кошенят опинилися на зимовій вулиці, де їм холодно й голодно… Але вони не з тих, хто скиглить і впадає в розпач. Натомість кошенята гуртуються і перетворюють зиму у веселу забаву: бавляться у піжмурки, прокладають лабіринт у снігу, уявляючи себе археологами, будують дуже затишну снігову котохатку. А тоді знаходять чим її прикрасити. Герої-кошенята захоплять малюків своєю жвавістю та багатою уявою і підкажуть чимало ідей для зимових ігор.

В “Маленькій книжці про любов” відомого шведського письменника Ульфа Старка — багато світла й любові. Напередодні Різдва може трапитися чимало див. На Фреда, героя «Маленької книжки про любов», чекає чимало омріяних подарунків. Навіть якщо тато на війні, не вистачає їжі і хлопець майже перед канікулами отримує догану від директора, все, чого він найбільше хоче, здійсниться.

Звісно, це далеко не всі книги з нашої добірки! Тож запрошуємо вас до зимової бібліотеки на Хоткевича, 52а!

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top