Літературні поради “Що читати цієї осені”

Сю ніч зорі чомусь колючі,
як налякані їжачки.
Сю ніч сойка кричала з кручі,
сю ніч ворон сказав: «Апчхи!»
Сю ніч квітка питала квітку:
— Що ж це робиться, поясни?
Тільки вчора було ще влітку,
а сьогодні вже восени!

(Ліна Костенко)

 

   Якщо ви сумуєте за літом, яке вчора закінчилося, то бібліотекарі поспішають вас втішити! Адже ця пора року має стільки переваг: разом з літом закінчилась і літня спека, можна знову насолоджуватись улюбленими гарячими напоями, і взагалі вигадувати різні осінні ритуали, які неодмінно зроблять життя більш затишним. А одним із головних атрибутів осіннього затишку є цікава книжка з відповідним настроєм. Тому ми, бібліотекарі бібліотеки-філії №3 (вул. Хоткевича, 52А) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради, як і щороку, 1 вересня цілісінький день даємо поради і ділимося книгами, з якими приємно проводити довгі осінні вечори. Це чудові історії, в які можна загорнутись, наче в теплий плед, і ті, які збадьорять не гірше свіжо-прохолодного осіннього ранку.

«Суворі чоловіки» — дебютний роман Елізабет Ґілберт, авторки світових бестселерів «Їсти, молитися, кохати», «Природа всіх речей» і «Місто дівчат».

Уже кілька поколінь між жителями двох маленьких островів триває ворожнеча за право ловити омарів у спільних водах. Вісімнадцятирічна остров’янка Рут нехтує порадами рідних переїхати на материк і вступити до коледжу. Вона мріє продовжити справу своїх пращурів і займатися риболовлею. До того ж закохується у хлопця з ворожого острова, та сподіватися на примирення двох спільнот — марна справа. Але Рут в особливий спосіб виборює право бути щасливою там, де її справжній дім, і встановлює свої правила гри у світі суворих чоловічих правил.

 Делія Овенс “Там, де співають раки”

Кайя все життя спостерігає за безкраїми луками на узбережжі — маршами. Вона самотня посеред цієї дикої природи, їй доводиться в усьому покладатися лише на себе. З-поміж рідних у неї залишився тільки батько, але йому байдуже до доньки. Побоюючись, що її знов покинуть, Кайя не підпускає до себе нікого й ховається від проблем, як це роблять раки, за якими вона любить спостерігати. Та на все свій час, і одного разу дівчина усвідомлює, що ладна розділити з кимось свій закритий від сторонніх очей світ.

Карлос  Руїс Сафон “Тінь вітру”

Перша книжка із циклу романів, дія яких відбувається в літературному всесвіті Цвинтаря забутих книжок. Вона перекладена більш ніж 30 мовами й видана в 40 країнах світу загальним накладом 10 мільйонів примірників. Інколи, випадково знайдена книга, може втрутитися у ваше життя і  змінити його до невпізнанності.

Ірина Вільде “Сестри Річинські”

В центрі твору – розповідь про родину католицького священника. Після несподіваної смерті батька, що призвела до матеріальної кризи кожна із п’яти дочок намагається влаштувати свою долю, керуючись  особистими уявленнями про моральність і щастя.

Опис традицій і звичаїв Західної України 30-х років ХХ ст., тонкий психологізм, особливість мови персонажів, драматизм і комічність зображення доль ставлять твір на чільне місце нашої осінньої добірки.

Повість «Зелені мартенси» від майстрині дитячої прози та знавчині дитячих душ Яоанни Яґелло. В її творах справжнє життя, «недитячі» проблеми та запитання, на які нелегко знайти відповіді. Історія дружби та кохання звичайних польських підлітків Фелікса і Отилії, прикрасить ваші осінні вечори, а, може, й нагадає про ваше дитинство та перші почуття.

Олександра Дорожовець “Старий будинок”

Навдивовижу світла і зворушлива історія про те, яким насправді важливим у нашому житті є все, створене з добром і любов’ю, у що вкладена часточка душі. 

З гарною книгою вас зовсім не засмутить негода за вікном, тож приходьте до бібліотеки-філії №3, де на вас з нетерпінням чекають атмосферні осінні книжки.

Відповідальні за проведення: всі працівники

 

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top