«Мазепа: погляд крізь століття»

20 березня 2019 р. в бібліотеці-філії №5 (вул.Галицька,100) Департаменту культури Івано-Франківської міської ради організовано літературну мозаїку  «Мазепа: погляд крізь століття» з нагоди 380-річчя з дня народження Івана Степановича Мазепи, гетьмана України. Суперечлива постать І.С. Мазепи на тлі всесвітньої історії і його всебічна діяльність для України заохочує прочитати про нього різножанрову літературу. Бібліотекарі зібрали і опрацювали більше 25 джерел на згадану тематику.

До уваги відвідувачів представлено художню літературу, в якій надруковані поезії Івана Мазепи «Дума», «Чайка», «Псальма»,  його листи до Мотрі Кочубей. А також — твори вітчизняних та зарубіжних літераторів про людину великої вдачі, козака, будівничого, мецената,  бандуриста, пісняра, управителя держави, котрий намагався об`єднати Україну. Серед них: історична трилогія Богдана Лепкого «Мазепа»; твори Тараса Шевченка (вірші «Іржавець», «Чернець», «Великий льох», повісті «Музикант», «Близнецы», «Археологічні нотатки»); оповідання для дітей Г. Ручай “Іван Мазепа і я”; поеми Володимира Сосюри «Мазепа», С.Руданського “Мазепа, гетьман український”, О. Пушкіна «Полтава» та Байрона «Мазепа».  Доповнюють мозаїку картини Т. Шевченка « Марія», «Будинок І. Мазепи в Батурині».

Біографію легендарного гетьмана, його непересічну особистість, політичну діяльність розкривають історичні розвідки Ілька Борщака «Іван Мазепа. Життя і пориви великого гетьмана», Тараса Чухліба  «Шлях до Полтави: Україна і Росія за доби гетьмана Мазепи», Альфреда Єнсена «Мазепа», В. Луціва «Життя і смерть гетьмана Мазепи на чужині», М.В. Главацького «Іван Мазепа», В. Антоновича «Про козацькі часи на Україні», Д. Наливайка «Козацька Християнська республіка» та ін.

Увінчують літературну мозаїку енциклопедичні та довідкові видання: «Українське козацтво: мала енциклопедія», «Правителі України», «Видатні постаті в Історії України ІХ-ХІХ ст.», Т. Каляндрук «Дітям про козаків» та ін.

Захід підготувала і провела Українець С.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top