Майстер-клас «Розповіді народної ляльки»

Моя лялька-мотанка
Ниточкою змотана,
Оберіг мій на землі,
Талісман мені в житті.

У наш час ляльки – це всього лише дитячі іграшки. Але так було не завжди. У стародавні часи слов’яни ставилися до них зовсім по-іншому. На жаль, ми часто забуваємо про традиційні народні українські іграшки — добрі, веселі, яскраві, виготовлені з природних матеріалів. Вони, звичайно, не виблискують так як іграшки сьогодення, зате мають у собі набагато більше — частинку душі цілого народу.
Сьогодні, в бібліотеці- філії № 22 (с.Тисменичани) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради відбувся майстер-клас «Розповіді народної ляльки» із виготовлення ляльки-мотанки “Дзвіночок”.
До нас завітали наші читачі, а деякі привели з собою своїх бабусь, щоб разом виготовити ляльку. Відвідувачі спочатку послухали розповідь бібліотекарки про історію виникнення української ляльки та української іграшки загалом. Учасники з великим задоволенням крок за кроком майстрували кожен свій оберіг. Символічним є те, що лялька-мотанка не шиється, а робиться лише за допомогою тканини, ниток, стрічок, шляхом накладання шарів тканини та намотування ниток. Назва пішла від того, що у неї три  спіднички за формою нагадують   дзвіночок, а  ще під спідничками можна пришити маленький дзвоник, який при рухах буде дзеленчати. Ця лялька, несе в собі символ гармонії і спокою, дарує своїм володарям радість, оптимізм і добру звістку.
Сьогодні всі ми долучилися до мистецтва створення ляльки. У кожного вона вийшла особлива, адже виконана власноруч. А власноруч зроблена лялька має чарівну силу. Діти поверталися додому з власною лялькою-мотанкою та  з приємними враженнями і гарним настроєм.
Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top