Майстер-клас “Різдвяне печиво”

    Одним із атрибутів різдвяного вечора у родинному колі є ароматне печиво, яке обов’язково додасть затишку та стане родзинкою святкової вечері.  Історія різдвяного печива сягає епохи Середньовіччя, коли на європейському ринку почали з’являтися спеції та  приправи: імбир, перець, кориця тощо. А кухарі почали експериментувати з новими складниками. 

У кожній країні Європи та Північної Америки є свій особливий рецепт коржиків, які готують саме до Різдва: у США славнозвізний джинджермен — імбирний пряник у вигляді людинки, в Німеччині — пряники з цитриною та мигдалем лебкухен, у Швеції — гостреньке сухе печиво піпаркукас, у Польщі це м’які медові пряники в шоколадній глазурі — катаржинки, в Норвегії — тонке конусоподібне печиво крумкаке.  В Україні, як і в інших країнах Європи, здавна дуже полюбляють пряники не лише на Різдво, а й на інші святкові нагоди.  Проте традиційний рецепт різдвяного печива є і в нас.

Упродовж століть українки Полтавщини та Слобожанщини випікають на Різдво святкове печиво “панянки”. Воно найчастіше буває у формі дівчини (панночки), але є також пряники вершники, півники та пташки, коні й чобітки. Їх випікають у спеціальних формах та покривають глазур’ю, підфарбованою буряковим соком. Саме тому “панянки” виходять красивого рожевого кольору.  З цим печивом також був пов’язаний цілий обряд дарування, який ще більше зближував родину під час свят. Саме на Різдво діти могли отримати в подарунок від близьких це святкове печиво.  На жаль, в бібліотеці немає змоги провести майстер-клас із випікання справжніх пряників, інакше ми б обов’язково це зробили! Але ми завжди можемо виготовити сувенірне паперове печиво, яке має безперечну перевагу — воно не  псується! Тому ми, бібліотекарі бібліотеки-філії №3 Івано-Франківської МЦБС департаменту культури міської ради, 14 грудня 2023 року провели майстер-клас “Різдвяне печиво” для наших юних користувачів, які люблять не лише читати, а й творчо працювати. До наших послуг, як і зазвичай, картонні шаблони, кольоровий папір, ножиці, клей, кольорові олівці та фломастери.  Наші “імбирні пряники” вийшли дуже апетитними, а кожен з учасників майстер-класу оздобив їх на свій смак. Спробуйте й ви зробити такий чудовий виріб, він обов’язково займе чільне місце серед різдвяного декору наших ошатних осель.

Бажаємо вам щасливого Різдва, Миру та Перемоги!

Відповідальна за проведення: Тетяна Даниляк, Якимечко В. А.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top