«Микола Варення: творець незабутніх гуцульських полотен»

06.11.2022 року у приміщенні читального залу ЦБ Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради відбулось знайомство з творчістю художника «Микола Варення: творець незабутніх гуцульських полотен» (до 105 річчя від дня народження).
Присутні на заході члени “Клубу золотого віку” ознайомились з творчістю художника і педагога Миколи Романовича Варенні, який жив і працював у нашому місті.
Народився Микола Романович Варення 7 листопада 1917 року на Луганщині, в селі Калинове Попаснянського району. Дитинство художника було нелегким. Першу професію він здобував у Кадіївському гірничому технікумі, а на зекономлені гроші, отримував уроки в образотворчій студії.
В 1936 році хлопець поступає на навчання в Одеське державне художнє училище.
Друга світова війна застає М.Варенню в стінах училища, і з останнього курсу він іде на фронт. Війна стала для нього ще одною школою життя і творчості. Упродовж війни простим олівцем на папері художник створює замальовки, портрети своїх побратимів.
Після закінчення війни, в 1946 році вступає до Ленінградського інституту живопису, скульптури й архітектури ім.. І.Ю.Рєпіна Академії мистецтв СРСР, який він успішно закінчив у 1952 році.
Після здобуття освіти, М..Варенню направили на викладацьку роботу у Косівське училищі прикладного мистецтва, де він працював до 1961 року.
З 1952 по 1958 р. р. художник взяв участь у восьми виставках, а в 1958 був прийнятий у члени Спілки художників СРСР.
У 1961 році Микола Романович переїхав на проживання в Івано-Франківськ, де продовжив педагогічну і творчу роботу, а також став директором Дитячої художньої школи. Там викладав малюнок, живопис, композицію. Також він активно включився в громадське життя міста.
З 1958 року Микола Варення став постійним членом правління обласного відділення Спілки художників, не раз обирався головою творчої секції та головою художньої ради, а в 1974-1976 роках працював на посаді голови правління Івано-Франківської організації Спілки художників України.
Впродовж всього часу художник не припиняв своє творчої роботи, створюючи епічні полотна з сюжетами історії краю, з образами людей, оспівуючи їхню красу, та красу їхньої праці, збираючи витвори їхніх рук у прекрасні натюрморти, величну природу Карпат. Подорожі за кордон ( в Болгарію, Румунію, Італію, Францію, Іспанію, Грецію, Мальту, Монако, Туреччину, Іран, Індію, Кубу) збагатили його творчість краєвидами інших куточків нашої планети. В 1987 році Миколі Романовичу Варення було присвоєне почесне звання Заслуженого художника України, а в 1993 році Заслуженого художника Варенню М.Р запросили на посаду доцента. художнього факультету Прикарпатського університету ім. Василя Стефаника для викладання студентам усіх курсів живопису та рисунку. Твори художника зберігаються в багатьох музеях, галереях та приватних колекціях Івано-Франківська, Коломиї, Львова, Дніпра, Києва, а також в Польщі, Чехії, Канади, США, Англії, Фінляндії,Японії, Росії.

В 1987 році Миколі Романовичу Варення було присвоєне почесне звання Заслуженого художника України, а в 1993 році Заслуженого художника Варенню М.Р запросили на посаду доцента художнього факультету Прикарпатського університету ім. Василя Стефаника для викладання студентам усіх курсів живопису та рисунку. Твори художника зберігаються в багатьох музеях, галереях та приватних колекціях Івано-Франківська, Коломиї, Львова, Дніпра, Києва, а також в Польщі, Чехії, Канади, США, Англії, Фінляндії,Японії, Росії.
23 червня 2001 року художник відійшов у вічність.
Бібліотекарі читального залу намагались донести до слухачів розуміння того, що постать Миколи Романовича Варенні належить до тих особистостей, які вписали свою сторінку у історію нашого краю, залишили величезний свій доробок у спадок наступним поколінням. Доробок у вигляді прекрасних живописних полотен, графічних творів художників наступного покоління, яким передавав майстер свої знання.
Учасники клубу активно включились в обговорення інформації про життя і творчість майстра пензля. Вони задавали запитання по темі зустрічі, а також ділилися своїми цікавими розповідями та бувальщинами.
Відповідальна: Тарновецька-Мороз І.Д.
Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top