Мистецька подорож “Музика серця О.І. Білаша”

Я музику й поезію однаково люблю,
Хоч кажуть двох любити небезпечно
І аморально це вважають, і не ґречно,
Та я нічого вже з собою не зроблю –
Однаковісінько обох люблю.
Олександр Білаш

 

Український композитор жанрів класичної та популярної музики Олександр Іванович Білаш народився 6 березня 1931 року. Усе своє свідоме  життя Білаш продовжував писати вірші і музику. В кожній пісні, в кожному його творі відлунюється українська мелодика, є щось сонячне, іскристе, віртуозне, побудоване на звичній для автора елегійній основі. Про творчість та особистість Олександра Білаша було й буде ще сказано безліч теплих слів. Хоча, здається, слова тут вже недоречні. “Два кольори”, “Ясени”, “Сніг на зеленому листі” та ще понад дві сотні пісень, які давно вже стали не просто вокально-інструментальними творами. Мірилом успіху і таланту композитора була любов глядача, адже його пісні: ніжні, мелодійні, ліричні, яскраві, –   одразу ж підхоплювалися та ширилися народом.

04.03.2021 року працівники читального залу ЦБ (вул. Пилипа Орлика, 5) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради підготували для користувачів читального залу ЦБ та віртуальних користувачів мистецьку подорож “Музика серця О.І. Білаша” (до 90-ї річниці від дня народження О. І. Білаша, українського композитора).

Бібліотекар, Оксана Дубовська, створила презентацію пам’яті видатного українського композитора “Два кольори часу Олександра Білаша”. На заході прозвучали записи пісень автора з музичних альбомів і кінофільмів, які були знайдені серед музичних ресурсів Інтернету. Радимо нашим користувачам для ознайомлення та естетичного розвитку: https://youtu.be/LDN2EikNVik , https://youtu.be/nhz9iiOm9Q8 , https://youtu.be/hRxv2OywJeI , https://youtu.be/hmF4r-S2YUA .

Доповнювала захід тематична викладка літератури «Я народився разом із весною, щоб все живе будить від сну…» , на якій представлені книги про життя і творчість великого композитора. Натхненні пісні Олександра Білаша назавжди залишаться музичними  «представниками» золотої доби української естради. Вони й досі викликають щемливі ностальгічні спогади. У його долі, як два кольори, переплелися ноти серця з музикою слова. Його пісні – наші культурні скарби. А скарби треба берегти.

Відповідальна: Дубовська О.

 

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top