Мистецька хвилинка “Творець кольорового світу”

Цими днями минає 95 років з дня народження видатного українського митця ХХ ст., борця за ідеали і свободу своєї нації – Опанаса Заливахи. Цій даті була присвячена мистецька хвилинка “Творець кольорового світу”, яка відбулася 26.11.2020 року у бібліотеці-філії №7 (вул. Дністровська, 22) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради.

Дитинство Опанаса Заливахи видалось непростим. Йому було всього 6 років, коли почався голодомор. Щоб вижити, батько вивіз родину на Далекий Схід. Закінчивши там школу та Іркутське художнє училище, а згодом Ленінградський державний інститут живопису, скульптури, архітектури ім. Рєпіна. Здавалося мрія здійснилася, але через рік його виключають і доля заносить його у Тюмень. Пропрацювавши рік у Тюмені, Опанас, у 1961 році приїжджає до Івано-Франківська. Тут відбувається його перша персональна виставка. Говорити про творчість Опанаса Заливахи нелегко, але то справжня насолода. “Наш Панасик, Панасичок”, так називали його друзі-шістдесятники: Іван Світличний, Іван Дзюба, В’ячеслав Чорновіл.
Понад 200 робіт художника було знищено. Зокрема і вітраж “Тарас Шевченко”, створений із друзями.
Митець, філософ й незламний борець за волю України всю душу вкладає у відродження незалежної України.
Усе творче життя Заливахи було зосереджено на одному – якнайповніше, глибоко, кольором і рисунком передати епічну велич української душі в час потрясінь.
Під час мистецької хвилинки у бібліотеці можна було ознайомитися із творчістю О.Заливахи та оглянути виставку “Твої таланти Івано-Франківщина”, де представлені альбоми з малярськими доробками митця, які збагатили українську образотворчу культуру ХХ ст. і заклала міцний фундамент нової самостійної держави Україна.

Відповідальна за захід – Матієшин О.Є.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top