Виставка-пам’ять “Схилімо голови в скорботі”

“Зроніть сльозу, бо ми не мали сліз,
заплачте разом, а не на одинці,
зроніть сльозу за тими, хто не зріс,
що мали зватись гордо – українці”.
(Н.Виноградська)

Щорічно, в четверту суботу листопада, український народ в смутку і скорботі доземно схиляє голови, вшановуючи пам’ять безневинних жертв голодоморів.  Голодомор 1932 – 1933 років в Україні – не історична минувшина, а трагічна сторінка історії, яка не має терміну давності і забуття. Вона була і залишається незагоєною раною генетичної пам’яті українського народу. Смуток огортає душу, коли вчитуєшся  й осмислюєш рядки архівних документів, вислуховуєш сповнені печалі розповіді очевидців голодомору, штучно створеного в благословенному родючому краї сталінським режимом. Статистика свідчить, що у понад десять мільйонів людей забрала життя голодна смерть. Давно заросли травою, а подекуди зрівнялись із землею могили жертв голодомору. Відійшли у вічність майже всі їхні мучителі. Та пам’ять невблаганна – люди все пам’ятають і зберігатимуть правду про ті  страшні роки, про страшні події. Це наша історія, і ми повинні знати її і пам’ятати.

З нагоди цієї скорботної дати 27.11.2020 року в бібліотеці-філії №13 (с.Хриплин, вул.Берегова 4в) Івано-Франківської МЦБС  Департаменту культури міської ради розгорнуто книжкову виставку-пам’ять “Схилімо голови в скорботі”. На виставці представлені документальні книги та статті, спогади свідків тих жахливих подій: “Чорна книга України”; “Моєї пам’яті печаль”; Роберт Конквест “Жнива скорботи”; Олександр Міщенко “Безкровна війна”; “Голодомор 1932-1933 геноцид українського народу “.
Голодомор 1932-1933 років також  висвітлений в художніх творах відомих українських письменників та поетів: Улас Самчук “Марія”, Василь Барка “Жовтий князь”, Павло Загребельний “Тисячолітній Миколай”, Світлана Талан “Розколоте небо”, Ганна Ткаченко “Спалені мрії”, Іван Багряний “Тигролови”, Антоніна Листопад “Біла молитва братика” та інші.

Шановний читачу!  Прочитай, будь ласка, ці книги, які сповнені щемким болем і зажурою, задумайся над долею рідної України і чистим серцем пом’яни невинно убієнних…

Відповідальна за захід Бабій О.С.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top