Мовознавча скарбничка “Рідне слово – джерело духовності народу”

21 лютого 2021 року бібліотекарі бібліотеки-філії №3 (вул. Хоткевича, 52а) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради до Міжнародного дня рідної мови підготували мовознавчу скарбничку “Рідна мова – джерело духовності народу”.

Щорічно, починаючи з 2000 року, 21 лютого у світі відзначається Міжнародний день рідної мови, який був запроваджений з ініціативи ЮНЕСКО задля підтримки мовного та культурного розмаїття. Загалом у світі існує близько 6000 тисяч розмовних мов, при цьому, внаслідок міграційних та асимілятивних процесів, близько половині із них загрожує зникнення. Дана ініціатива ЮНЕСКО спрямована на підтримку мови як ознаки культурної приналежності людини, крім цього в організації вважають, що вивчення іноземних мов та багатомовність є важливими кроками на шляху до взаєморозуміння та взаємоповаги.

Для України та українців Міжнародний день рідної мови  – це ще одна нагода звернути увагу на статус української мови у нашій державі, її особисте значення для кожного українця, а також розширити власний обсяг знань про рідну мову. З цією метою, працівники бібліотеки підготували виставку присвячену мовознавчим розвідкам про історію походження, розвитку та сучасний стан української мови. Бібліотекарі рекомендують читачам книги, газети та журнали з цікавими фактами та вичерпною інформацією про нашу мову, завдяки якій усі відвідувачі бібліотеки зможуть доповнити та розширити свої знання про рідну мову, а також переосмислити та вдосконалити власну культуру мовлення. Присутні переглянули відеопрезентацію. 

У дитячому відділі бібліотекар підготувала виставку і розповіла маленьким користувачам, що  21 лютого наша країна разом з усім світом відзначає День рідної мови. Наша мова – одна з найдревніших і найбагатших серед тисяч мов світу. За милозвучністю вона посідає третє місце у світі після італійської та іспанської. Нею можна висловити все: і найглибші думки, і найпотаємніші почуття. Мова – це душа народу. Вона починається з маминої колискової, народної пісні, батьківського мудрого слова. Рідна мова єднає родину. Вона є основою родоводу: від матері, батька, бабусі, дідуся, брата, сестрички веде юну душу у світ людських взаємин, і весь цей світ виявляється в мові й через мову. Діти дізналися багато цікавих фактів про українську мову. Захопливі ігри, вікторини відчинили перед юними користувачами двері у цікавий світ рідної мови. 

Відповідальні: Сайко А. А., Даниляк Т. В.

 

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top