Музичний вернісаж “Щедрик”- це Україна , яку знає весь світ” /до 145-річчя від дня народження Миколи Леонтовича/

13  грудня 2022 року працівники читального залу ЦБ Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради підготували для користувачів музичний вернісаж “Щедрик- це Україна, яку знає весь світ” (до 145-річчя від дня народження Миколи Леонтовича).

Бібліотекар 1 категорії Казакова Ірина розповіла  користувачам про автора легендарного Щедрика, який написав обдарований Микола Дмитрович Леонтович. В своїй розповіді бібліотекар зазначила, що Микола Леонтович був музикант із  Божої ласки….Він справді велика одиниця серед музичних кіл, з великими здібностями і талантом; він ніби різьбяр у музиці, що творить найтонші музичні вартості, неначе кружева з шовку. На заході звучав музичний ролик з відомим на весь світ “Щедриком”. Виставка ілюстрована книгами та журналами на однойменній виставці.

Микола Леонтович – унікальне явище в історії української культури. Народний учитель з Поділля, самоук за музичними знаннями, він досягнув вершини світового мистецтва, сказав у ньому своє слово, глибоко розкрив співочу душу українського народу.

   Його музичний талант зародився ще в ранньому дитинстві. В родині батька-священника шанували духовні цінності, плекали любов до української музики та пісні. Мама мала чудовий голос, залюбки співала народні пісні. Свій музичний талант майбутній композитор шліфував самотужки, навчаючись у початковій духовній школі та згодом у Кам’янець-Подільській семінарії.

За своє коротке, але таке яскраве творче життя М. Леонтович створив неймовірну кількість музично-пісенних шедеврів, які стали окрасою музичного світу. У 1914 р. у творчому доробку композитора з’явився геніальний “Щедрик”, першоджерело якого належить до найстаріших зразків українського фольклору. Цей твір із тріумфом був уперше виконаний 25 грудня 1916 р. у Київському університеті хоровим колективом під керівництвом Олександра Кошиця і ось уже понад сто років “Щедрик”- найупізнаваніша та найпопулярніша різдвяна мелодія в Україні та Європі. Микола Леонтович став відомим і авторитетним у мистецьких колах, його творчістю захоплювались фахівці та шанувальники хорової музики. Помер М. Леонтович на 43 році життя, його підступно та заплановано застрелив агент радянського ВЧК Грищенко.

  Україна та світ утратили визначного композитора, фольклориста, непересічну особистість та людину величезного й неосяжного таланту, яка попри злигодні життя, бідність, через війни та революції пронесла любов до української пісні, музики, піднесла її на якісно новий рівень. Творчість Миколи Дмитровича Леонтовича – це національна гордість українського народу , який із повним правом пишається його піснями.

Творча спадщина Миколи Дмитровича Леонтовича є однією з висот українського духу. Вона повинна послужити благородній справі- вихованню свідомого українця, здатного творити Незалежну Українську Державу, про побудову якої мріяв протягом свого короткого, але багатого на події творчого життя наш славетний композитор.

Бібліотекар читального залу Ірина Казакова підготувала однойменну презентацію.

  Відповідальна за проведення масового заходу бібліотекар І категорії ЦБ Казакова Ірина.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top