“Навколо світу з кавою”

1 жовтня 2020 року у бібліотеці-філії №3 (вул. Хоткевича, 52а)  Департаменту культури Івано-Франківської міської ради відбулася літературна мандрівка “Книги зі смаком кави”(до Міжнародного дня кави).

За статистикою 60% населення планети починає свій день з горнятка кави. Тому кава – другий за кількістю вживання напій після води. Присутні здійснили пізнавальну прогулянку найвідомішими кавовими країнами світу і дізналися про давні традиції вживання цього напою, висловлювання відомих людей, секрети приготування кави, захопливі легенди, цікаві історії.

Розпочалася подорож з гарячої Африки, батьківщини кави – Каффи, місцевості у південно-західній частині Ефіопії. Саме вона і подарувала цьому напою свою назву. Там довідались, як готують каву по-арабськи. Побували і в Туреччині, де вона стала улюбленим напоєм, розвідали секрети приготування знаменитої кави по-турецьки. Далі пустилися у мандрівку Середземним морем. Уявили собі теплу східну ніч, відчули ласкаві удари хвиль об борт дерев’яного судна і легкий запах апельсинових пахощів, донесених вітром із берега. До морських ароматів додався ще один – солодкий та таємничий запах кави по-середземноморськи. Не обійшлося без кави по-італійськи. Не забули скуштувати каву по-віденськи. До цього вишуканого, легкого напою  привчив усіх європейців український козак, наш земляк із Самбірщини Юрій Кульчицький. Та ось мандрівка добігає до кінця. Остання зупинка кавової подорожі – це столиця кави Львів. З книжкою Ю. Винничука “Таємниці львівської кави” ця прогулянка видалася просто неперевершеною. Львів – місто з ароматом кави, особливого напою, що змінює настрій і долю людини. Адже саме за горнятком запашної кави ухвалюють важливі рішення, освідчуються в коханні. Кава і Львів – це дві легенди, поєднані в єдине ціле. З книгою «Таємниці львівської кави» присутні здійснили навколосвітню подорож, опинилися у найкращих львівських кав’ярнях минулого й сучасного та навчилися готувати найсмачнішу, найароматнішу і найромантичнішу львівську каву. Філіжанка львівської кави назавжди залишила у нашому серці зворушливий спомин про місто левів.
До філіжанки смачної кави найкраще смакують кавові книги: Йоганни Яґелло «Кава з кардамоном», Лариси Денисенко «Кавовий присмак кориці», Наталії Гурницької “Мелодія кави в тональності кардамону”, “Мелодія кави в тональності сподівання”, А. Мартен-Люган “Щасливі люди читають книжки і п’ють каву”, “Закохані в книжки не сплять на самоті”, Надії Гербіш “Теплі історії до кави”, “Теплі історії до шоколаду”. Ці книги та безліч цікавих рецептів кави, від яких неможливо відмовитися, можна було знайти на виставці, яку для своїх користувачів підготували бібліотекарі. З книг та журналів читачі довідалися багато цікавої інформації про кавові традиції в країнах Європи, Латинської Америки та Сходу.

  Відповідальна за проведення Озарко М. М.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top