«Найвищі вершини гір»

Для більшості людей гори – щось величне, але далеке від повсякденного життя, тобто ідеальна гармонія.
(Улі Штек)
Гори – це місце, де можна обміняти життя на нескінченне блаженство.
(Джецун Міларепа)

Кожного року 11 грудня відзначається свято, встановлене генеральною Асамблеєю ООН – Міжнародний день гір. І тому, у бібліотеки-філії №11 (с. Угорники) МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради, відбулася віртуальна мандрівка під назвою «Найвищі вершини гір».
Ще з давніх давен люди дивилися на гори, як на особливе місце. Місце певної енергетики. Місце сили. Античні єгиптяни будували високі піраміди, щоб у них поховати своїх
правителів. Греки вважали, що на горі Олімп живуть божества, котрі керують долями людей. Гора асоціювалася у людини із зближенням до небес. А небеса відповідно завжди асоціювалися із чимось не земним, чимось більшим, метафізичним.


«Гори кличуть, і я мушу йти!» (Джон М’юр). Саме так. Кличуть. Кличуть своїм мовчанням. Своєю природою. Своїм спокоєм. Своєю атмосферою. Насправді, гори заворожують. Притягують до себе не одного. І багато хто лишаючи все іде. Іде, щоб не зважаючи ні на що, піднятися на саму вершину і відчути той дух свободи і спокою. Той спокій, котрий ми втрачаємо тут у світі повному дешевинок і марнотратства. Світі, повному споживцтва і аморальності. Світі, зосередженому лише на власних амбіціях. Там це все відсутнє. Гірська тиша є просто не реальною. І той, хто піднявся на вершину отримав якийсь ніби новий заряд енергії, сили, бажання йти далі. Гори, вони прекрасні. В їх красу не можна не закохатися.
На сьогоднішній день в списку найбільших гір є близько 100 позицій, висота котрих є більшою аніж 200 метрів. При цьому всі вони розташовані в центральній або південній Азії. І найвищою серед них є Еверест. Його висота складає 8848 метрів. Наступною по висоті є гора К2 або Чогорі. Її висота 8611 метрів. Ця гора розташована на кордоні Пакистану(Кашмір) з Китаєм. І перше сходження на неї відбулося у 1954 році. В Америці гори дещо нижчі. Але теж не відстають від Гімалайських. Так гора Аконкагуа має 6962 метри. А гора Деналі в Кордильєрах має 6168 метрів. Їх підкорювали вперше у 1897 і 1913 роках відповідно. І це лише кілька найбільш відомих найвищих вершин світу. В Україні теж є гори – Карпати. І найвища серед них і найвідоміша нам гора Говерла, котра має 2061 метр.
Кожного разу, коли нам стає важко. Коли шум міста вбиває в середині нас любов і спокій – немає нічого кращого аніж податися на природу. Так, на природу. В гори. Відчуймо ту незрівнянну красу тиші, там високо, ближче до неба.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top