«Найдзвінкіше слово рідне»

Мова – це душа народу. Мелодійна та неповторна українська мова ввібрала в себе гомін лісів, полів, рік і морів… Слова нашої мови переткані вишневим цвітом, барвінком, калиною.

10 листопада 2022 року о 13.00 в бібліотеці-філії №2 МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради відбулися мовні забавлянки: «Найдзвінкіше слово рідне» (до Дня української писемності та мови).

Кожен громадянин України повинен добре знати рідну мову, збагачувати її, бути готовим захистити українську мову від тих, хто зневажає її, бо, захищаючи рідну мову, захищаєш свій народ, його гідність, його право на існування, право на майбутнє. Захист рідної мови – найприродніший, найпростіший, найлегший і водночас найнеобхідніший спосіб національного самоствердження і діяльності в ім’я народу.

Розмовляйте рідною мовою – своєю і свого народу: скрізь, де її розуміють, з усіма, хто її розуміє. Не поступайтесь своїми мовними правами заради вигоди, привілеїв, лукавої похвали – це зрада свого народу. Ставлення до рідної мови має бути таким, як до рідної матері: її люблять не за якісь принади чи вигоди, а за те, що вона мати.

На заході були зачитані вислови про рідну мову. Також присутні мали змогу почути такі вірші, зокрема Г. Совороди «Всякому місту звичай і права», Т. Шевченка «Лілея», Лесі Українки «Надія» та «У маленькій хатинці, у тихім куточку», П. Глазового «Перший лист» та «Жорина мрія», В. Самійленка «Українська мова» та Ліни Костенко «Ти знов прийшла…». Також діти розіграли сценку як правильно говорити українською мовою. А на завершення свята гурт «Горицвіт» заспівали «Пісню про рушник» та українську народну пісню. Користувачі мали змогу переглянути літературу біля виставки «О, мово, музико, калино, бальзам цілющий для душі!».

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top