Народознавчий календар “Трійця: свято, що символізує розквіт”

13.06.2022 року в рамках проєкту #Бібліотека_у_дворах відбувся захід, приурочений до Дня святої Трійці, народознавчий календар “Трійця: свято, що символізує розквіт”.   

Одна з головних прикмет Дня святої Трійці – трави і квіти. Традиційно травою прикрашають храми. Пучки трав і квітів, які освячують у церкві, потім приносять додому. Для прикрашання житла та ікон використовуються молоді гілки дерев. Цей обряд символізує продовження життя, процвітання й оновлення душі.

Учасники клубу «Люди золотого віку», що діє при читальному залі ЦБ Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради вирушили на прогулянку в парк культури та відпочинку ім. Тараса Шевченка, щоб у цей святковий день бути ближче до природи і сповна насолодитись її красою. Природа зачарувала нас. Облаштування відпочинкових зон стало приємною несподіванкою для учасників клубу, які давно не відвідували міський  парк, особливо вразила краса нашого міста і зокрема міського парку – Валентину Петрівну,  переселенку з Харкова.

В парку ми  відпочивали і спілкувались: згадали історію свята, яке тісно переплітається ще із стародавніми традиціями наших предків, традиції святкування Зеленої неділі у своїх місцевостях та родинах,   обмінювалися багатою фольклорною спадщиною, читали власні поезії. Цікавим доповненням стали спогади  про святкування Трійці у дитячі роки,  в колі родини і друзів.

Природа умиротворює, зцілює, заспокоює нерви, дарує радість. Ми у великому боргу перед природою. Особливо гостро розуміємо це в теперішній час, коли людина, в деякій мірі, відірвана від природи живе у великому місті, де асфальт і бруківка.. А ще війна…. Де б ми не були і щоб не робили  – всі наші думки, роздуми, тривоги і бажання переплетені з цією темою. Ми не можемо її обминути. І в день такого Великого свята, ми з надією і вірою просили Божого благословення для України.

Керівник клубу Ірина Тарновецька-Мороз наголосила, що гармонійне співіснування з природою – це запорука духовного становлення і єднання з Творцем, закликала до внутрішньої роботи над собою та активного дозвілля  на лоні природи.

Захід організувала бібліотекар читального залу, керівник клубу Ірина Тарновецька-Мороз.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top