Народознавчий інформер ”Трійця. Зелен-свято, звеселяй нам двір і хату”

“Хай Трійця Свята в любові єднає
Україну нашу в єдину родину,
А мир, мов голубка над нами літає
Ми Богу приносим молитву уклінно”

Такими словами розпочався 4 червня 2023 року о 13:00 народознавчий інформер ”Трійця. Зелен-свято, звеселяй нам двір і хату” в абонементі ЦБ (вул. Короля Данила,16) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради.

Бібліотекар інформувала присутніх в бібліотеці, що День Святої Трійці або П’ятидесятниця — одне з головних християнських свят, яке у православ’ї входить до числа дванадесятих свят, а в католицизмі має найвищий статус торжества. Свою назву свято отримало на честь сходження Святого Духа на апостолів, яке їм обіцяв Ісус Христос перед своїм Вознесінням на небеса. Таким чином це свято позначає з’яву людям Всевишнього в усіх трьох іпостасях як святої Трійці: у вигляді Бога-Отця, у вигляді Бога-Сина і у вигляді Бога-Святого Духа.
Саме зі сходження Святого Духа на апостолів починається історія існування святої вселенської апостольської Церкви, від якої ведуть походження всі сучасні християнські громади на Землі. Свято Трійці також позначає завершення земних справ Господа, потрібних для спасіння людства від гріха, позаяк Бог завершив цього дня появу в усіх трьох іпостасях перед людьми. Здатність апостолів розмовляти багатьма мовами накладає ще одне значення свята — це свято порозуміння й подолання упереджень, адже Христове вчення призначене для всіх людей, як рівних. Оскільки Христос дав змогу людям воскреснути в майбутньому, і Його слова апостоли понесли різним народам, Трійця також може розумітися як свято життя. Цього дня у православних храмах виконується одна з найурочистіших та найвеличніших служб у році, до якої включено язичницькі елементи Зелених свят. Підлогу храму устеляють свіжоскошеною травою, ікони прикрашають березовими гілками. В Україні прикрашають житло.

Для нагадування читачам про свято, з різноманітною інформацією про його історію і традиції в бібліотеці оформлено книжкову інсталяцію, головним атрибутом якої стала книга “Звичаї народу нашого. Страви української кухні”, в якій в розділі “Зелені свята” йдеться не тільки про історію і традиції свята, а й подаються прислів’я і приказки до теми. Родзинкою книги є рецепти страв до свята, зокрема: печеня степова з баранини,юшка полтавська з локшиною,серце тушковане з овочами,рубець з капустою….та багато інших смачних страв.
У народі свято Трійці називають «зеленим» літнім святом. В цей день прийнято прикрашати храми і будинки гілками з дерев, луговими травами, це прийшло ще з дохристиянських часів,які за повір’ям могли відганяти нечисту силу.

Захід проведено для широкого кола користувачів. Відповідальні: Кирста О.М., Микитюк У.С.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top