Національно -патріотичне виховання в бібліотеках

Івано-Франківська міська централізована бібліотечна система Центральна бібліотека

Методико-бібліографічний відділ ЦБ

НАЦІОНАЛЬНО-ПАТРІОТИЧНЕ ВИХОВАННЯ В БІБЛІОТЕКАХ

Методичні рекомендації.

м.Івано-Франківськ

2015

 

 

“Не думайте, що ваша країна може зробити для вас,

думайте, що ви можете зробити для вашої країни”.

Джон Кенеді.

 

Патріотичне виховання — пріоритетний напрямок діяльності бібліотек. Пропонуємо розробки масових заходів, під час проведення яких популяризувати літературу, що сприяє вихованню патріотизму, причетності до історичної долі України, висвітлювати події, які від- буваються в зоні АТО, вшанування героїв Небесної Сотні.

Методичні рекомендації адресовані бібліотечним працівникам, шкільним бібліотекарям, вихователям, які проводять роботу по національно- патріотичному вихованню серед молоді та юнацтва.

Підготувала: Марія Остап’як, провідний методист ЦБ

Відповідальна за випуск: Медвідь Ганна Михайлівна

Національно-патріотичне виховання, популяризація літератури з даної тематики в бібліотеках покликані забезпечити морально- політичну і практичну підготовку до виконання священного обов’язку — захисту незалежної України, військової служби в Збройних Силах України, формуванню у молоді стійкості, мужності, готовності до подвигу, самопожертви, самопідготовки і самовиховання, вихованню почуття патріотизму, любові до України, бажання відстояти її незалежність і соборність, наслідування кращих традицій.

Патріотизм поєднує в собі любов до України, до свого народу, гордість за її минуле і сьогодення, готовність до їх захисту, утвердження в свідомості об’єктивної оцінки ролі українського війська в українській історії, спадкоємності розвитку Збройних Сил у відстоюванні ідеалів свободи та державності України, її громадян від княжої доби, Гетьманського козацького війська, військ УНР, січових стрільців, воїнів УПА до часів незалежності, Майдану, героїв Небесної Сотні та зони АТО.

Партнерами бібліотек повинні бути школи, навчальні заклади, народні доми, бібліотеки інших систем і відомств, центр патріотичного виховання ім. С.Бандери, музей визвольної боротьби ім. С.Бандери, молодіжна організація “Пласт”, органи місцевого самоврядування.

Фонди бібліотек повинні поповнюватися літературою патріотичної тематики, пропонуючи користувачам твори письменників: І.Білика “Дикі білі коні”, “Не дратуйте грифонів”, В.Босовича “Володимир, син Святослава”, Б.Лепкого “Крутіж”, “Мотря”, В. Кулановського “Іван Сірко”, “Максим Кривоніс”, М. Старицького “Останні орли”, М.Рябого “Ще не вмерла Україна”, Г.Гордасевича “Степан Бандера: людина і міф”, Ю.Киричука “Історія УПА”, В.Паливоди “Спогади українського повстанця”, Ф.Кондрата “Ми стали волі на сторожі”, М.Андрусяка “Брати вогню”, “Брати грому”, “Брати просторів”, Р.Іваничука “Вогненні стовпи” та інш.

Бібліотеки зобов’язані різнобічно висвітлювати події за допомогою різноманітних форм бібліотечної роботи: цикли бесід, книжкові виставки, тематичні полиці, уроки мужності, огляди періодичних видань, інформаційних повідомлень, години спілкування, зустрічі з ветеранами Другої світової війни, воїнами АТО, волонтерами, участь в різноманітних акціях.

В 2013 році в Івно-Франківській МЦБС започатковано проект “Прочитай книгу про війну”, в рамках якого проводяться і будуть проводитися масові заходи патріотичного спрямування.

В травні місяці 2015р. будемо відзначати 70-річчя Перемоги. В бібліотеках повинні організовуватись книжково-ілюстративні виставки “Велика Вітчизняна війна і Україна” за розділами:

— Україна в роки Другої світової війни

— УПА і її внесок у перемогу –Війна у спогадах ветеранів

— Героїка війни в художніх творах.

На виставці повинні бути представлені сучасні матеріали, дослідження, статті про роль України у війні, наведені правдиві факти про втрати українців, героїзм і мужність воїнів УПА, світлини, спогади тих, хто ще живе і до цього часу не визнаний державою як воююча сторона, правдиві матеріали про дивізію СС”Галичина” і її внесок у боротьбу за незалежну Україну. Нові документальні матеріали, публікації у періодичних виданнях, інформаційні матеріали стануть джерелом патріотичного виховання краян.

Під час популяризації літератури рекомендується завершальний том “Безсмертя. Книга пам’яті України.1941-1945р”. Тут вперше опубліковано аналітично-документальний матеріал про вагомий внесок українського народу у перемогу над фашизмом, про тих, хто загинув на полях битви за честь, свободу, незалежність Батьківщини.

В книзі узагальнені дані про військові втрати України в роки Великої Вітчизняної війни, оприлюднено понад 300 документів. Слід представити і видання “Книга пам’яті України. Івано- Франківська область.” Рекомендуємо використати фотоальбом “Армія безсмертних: Повстанські світлини /ред.В.В’ятрович, Т.Гривул та ін./”, А.Боляновського“Дивізія“Галичина”.Історія, “Українська дивізія “Галичина” історико-публіцистичний збірник/ред. М.Слабошпицький та інш./

Серед форм популяризації літератури може бути пошукова робота краєзнавчого характеру. Зокрема, знаходити відомості про учасників визвольної боротьби, проводити зустрічі з ними, їхніми родинами, побратимами. Біля пам’ятників, могил УСС, захоронень воїнів УПА проводити і брати участь у мітингах-реквіємах “Вони визволяли наше місто, село”, Герої віддали своє життя за Україну”.

Сільським бібліотекам разом з шкільними бібліотеками брати участь у масовому заході “Посвячення у козачата”. Це сприятиме вихованню у дітей духовних та патріотичних цінностей, любові до України, села, в якому народилися і живуть. Працівники бібліотек у бесідах “Хай живе козацька доля, хай живе козацький дух” наводитимуть яскраві приклади з героїчного минулого козацької доби, які сприятимуть формуванню власної гідності, дисципліни.

Всеукраїнське об’єднання “Свобода” започаткувало в нашому місті проект “Івано-Франківськ — місто героїв”, в рамках якого відкрито цілий ряд меморіальних дощок на честь героїв нашого міста. Кожна бібліотека повинна знати про них по своєму мікрорайону і зібрати матеріали в тематичних досьє.

Якраз цими днями по всій Україні та й за кордоном вшановуються роковини за загиблими на Майдані Незалежності в Києві героїв Небесної Сотні. Завдання бібліотек — донести до своїх користувачів більше правдивої інформації. Актуальними будуть створені Зони героїко-патріотичної тематики “Вшануймо героїв Небесної Сотні”. Сюди можуть відноситися тематичні полиці: “Пам’яті Небесної Сотні”, “Небесна Сотня — то в серцях вогонь”, “Найкраща Сотня в небо йде”, викладки літератури: “Реквієм Небесній Сотні”, “Загинули не марно!”, книжкові виставки з портретами героїв: “За чисті душі, що злетіли в небо”, “Небесна Сотня! Вічна слава героям!”, викладка газетно-ілюстративних матеріалів “Герої Небесної Сотні!” з матеріалами місцевої періодики про героїв Небесної Сотні — наших земляків. Доповнити матеріали виставок можуть рекомендаційні списки літератури “Подвиг Небесної Сотні — приклад для нащадків”, “Герої не вмирають”. До зони героїко-патріотичної тематики можна прилучити флеш-моб “Згадаймо поіменно героїв Небесної Сотні”.

В СКС краєзнавчого відділу ЦБ виділити актуальні рубрики: Герої Небесної Сотні — наші земляки, Воїни Івано-Франківщини в зоні АТО, збирати матеріали по своїх мікрорайонах про героїв, їхнє життя.

Сьогодні над Україною нависла нова небезпека. Повним ходом іде війна на Сході України. Росія окупувала Донбас. Гинуть кращі сини України, стримуючи навалу Росії. Україна в небезпеці. Бібліотеки зобов’язані зосередити свою роботу на висвітленні подій, що відбуваються в зоні АТО, підтримати політику держави в організаії захисту територіальної цілісності України.

В кожній філії повинна бути викладка літератури або розділ на виставці “Вісті з передової”, на якій мають бути представлені найсвіжіші матеріали з періодики.

Актуальною буде книжкова виставка

“Хто за свободу вийшов проти смерті, тому немає смерті на землі”. Розділи виставки:

–Українська святиня

— Запорізька Січ

–Україна в роки Другої світової війни.

–Хроніка війни. Останні події в зоні АТО.

–Україна — єдина країна.

Книжкова виставка “Не здолати Україну”. Розділи виставки:

–Захист України

— обов’язок кожного громадянина.

–Стан душі — волонтер.

–Пам’ятаймо імена героїв

–Боже, Україну збережи! Господи, помилуй нас!.

Пріоритетну роль відіграють активні форми популяризації літератури : дискусії “Кому потрібна ця війна?”, “Захист України — обов’язок кожного громадянина?”, Чи достатньо одного патріотизму для захисту України?”, обговорення проблемних статей з періодики “Фронтовий щоденник”, цикл бесід “Вісті з фронту”, викладка літератури “Хроніка подій в зоні АТО”, уроки мужності в школах “Гірко плаче Україна за своїми синами”, на які запросити учасників АТО, їхніх батьків, побратимів. Активно відстоювати свою громадянську позицію на вуличних акціях, флеш-мобах, акціях підтримки , протесту.

Для найменших користувачів бібліотек організувати конкурси малюнків на асфальті “Війна очима дітей”, участь в акціях “Напиши листа воїнові”, “Намалюй малюнок солдатові”.

В даний час проходить четверта хвиля мобілізації до лав Збройних Сил України. Пропонується організувати тематичну викладку літератури “Все про нову хвилю мобілізації”, на якій представити Закон “Про часткову мобілізацію”, яка буде проходити з січня 2015р. по червень 2015р. у три етапи і кого вона торкнеться, підготувати інформаційне повідомлення “Стань на захист України”, бесіду “Всі на боротьбу з російською окупацією”. Під час проведення мають бути використані газетно- журнальні матеріали, література національно-патріотичної тематики.

Важливу роль мають відіграти матеріали про волонтерів в зоні АТО, їхню безкорисливу самопожертву в ім’я України. Адже їхня роль — непереоцінена. В бібліотеках можуть проводитися патріотичні бесіди “Волонтери — рятівники і помічники воїнів в зоні АТО”, “Волонтер — це стан душі”, “Допомога військовим від волонтерів”, організовуватись викладки газетних матеріалів про мужність і відвагу волонтерів “Волонтери: пліч-о-пліч з захисниками України”.

В бібліотеках організувати пункти збору речей для відправки на фронт: продукти харчування, теплі речі, ліки, закликати користувачів бібліотеки приєднатися до цієї акції.

Бібліотека сьогодні — центр в інформуванні населення про події в зоні АТО через пресу, періодику, інформаційні технології. Всі найсвіжіші матеріали повинні бути розміщені на тематичних поличках, книжкових виставках, включені в інформаційні повідомлення, завантажені з мережі інтернет, рекомендаційних списках літератури для різнобічного інформування населення. Україна в небезпеці. Рятуймо її. Всіма методами і засобами. Кожен на своєму місці. До повної перемоги.

Слава Україні! Героям слава!

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top