“На Йордан вода цілюща”

18.01.2022 року в бібліотеці-філії №12 (с. Микитинці, вул. Грицишина, 10) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради була підготовлена і проведена народознавча бесіда “На Йордан вода цілюща”.

Хрещення Господнє — третє і завершальне велике свято різдвяно-новорічного циклу, яке в народі має назву Йордан, або Водохреща. Коли Ісус Христос досяг 30-річного віку, він прийняв хрещення від Івана Хрестителя в річці Йордані. Коли вийшов на берег – з небес почувся голос Бога-Отця, який назвав Ісуса своїм Сином. І на нього зійшов Святий Дух в образі голуба. Звідси ще одна назва свята — Богоявлення.

Від найдавніших часів християнська Церква вважає освячену йорданську воду за велику святість. Її бережуть цілий рік, називаючи “водичкою-йорданичкою”. 

На Водохреща багато людей поспішають зануритися в ополонку, щоб вилікуватися від хворіб. Люди вірять, що у цей день вода очищає та стає цілющою. Вражає той факт, що вода, освячена на свято Йордана, зберігається, не псуючись, впродовж року. Церква пояснює феномен йорданської води тим, що на Водохреща Божа благодать спускається на землю, і всі води оживають. А науковці вважають, що на Йордан наша планета проходить космічний простір, який стирає всю негативну пам’ять води й омолоджує її.

Наші предки приписували магічну силу йорданській воді, вірили в її цілющі властивості. Господар кропив нею хату, город, сільськогосподарський реманент, худобу, сад. Цією водою вмивали очі та вуха, щоб добре бачити і чути. Дівчата клали в освячену воду ягоди калини і вмивалися нею, щоби бути “красними”. Коли молодята йшли до шлюбу, батьки кропили їх йорданською водою, благословляючи на щасливе подружнє життя. Хрестили дітей також тільки йорданською водою. Також нею обливали немовлят від наврочення та страху. На Водохреща також святили свічку-трійцю, яку прикрашали сухими квітами, калиною, намистом, барвистими стрічками. Її ставили біля образів і запалювали, якщо в родині хтось захворів. Вважали, що вона допомагає позбутися болячок. Відомо багато випадків, коли всього декілька крапель свяченої води, влиті у рот непритомному хворому, приводили його до тями, а то й зцілювали.

Але до води в українців — особлива пошана ще з дохристиянських часів. П’ючи воду із джерела, на знак пошани чоловіки знімали головний убір. Біля криниці голосно не розмовляли, не сварилися, не говорили поганих слів. Часто біля джерел можна було побачити вербу — її коріння очищало воду. А ще, за переказами, в українців існувала гарна традиція: парубок, який збирався до війська, мав почистити 12 джерел, щоб ворожа куля не брала.

Завжди потрібно пам’ятати про те, що цілющі властивості свяченої води викликані дією Божої Благодаті, яку ви призвали в своїх молитовних словах, і тим більшу одержуємо допомогу, чим сильніша наша віра. Тож  якщо вам погано, відчуваєте на собі вплив негативної енергії, або як кажуть у народі «вроки», потрібно лише вмитися цілющою йорданською водичкою. 

Відповідальна за захід Гунчак.Т.В.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top