“Ісус народився! Світ Благословився!”

Мороз малює у віконці.
Узваром дихає кутя.
І Мати Божа на іконці
у хустку кутає дитя.
Побудь дитиною, синочку.
Твоє дитинство золоте.

Ще вітер віє у терночку
і дерево на хрест росте.
Ще час не сплинув за водою.
Ще Юда спить у сповитку.
Он гурт з різдвяною звіздою

уже на ближньому кутку.
Поколядують і засіють.
Ще, може, буде і життя.
Ти на Голгофі вже Месія,
а на руках іще дитя.
Ліна Костенко

Ось такими поетичними рядками описує всю значимість і величність найбільшого християнського свята Різдва відома українська поетка, дисидентка Ліна Костенко. Починаючи від Свят-вечора і аж до Водохреща християни прославляють новонародженого Спасителя колядками, щедрівками і віншівками. Часто містерію Різдва на Галичині  передають від хати до хати вертепом – своєрідним народним театром, який нагадує всім, що Ісус народився “…не в царській палаті, а поміж бидляти, у пустині, у яскині – це всім треба знати…” 

З 05 до 19 січня 2022 року в краєзнавчому відділі ЦБ (вул. І. Мазепи, 1) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради діяла книжкова палітра “Ісус народився! Світ Благословився!”.

На ній бібліотекарі представили книжки, журнали, а також поштові листівки різдвяної тематики. Під час дії книжкової виставки-інсталяції користувачі відділу мали змогу ознайомитись з традиціями нашого краю на свято Василія і Меланки, яке працівники показали у вигляді театралізованого дійства “Сію зблизька і здаля, в Новий рік Вам, Василя”.

Відповідальні: працівники краєзнавчого відділу МЦБС.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top