НА ПЕРЕВАЛІ ДУХА

Screenshot_11Під такою назвою 2.02.2016 р. о 11.30. у Бібліотеці-філії №5 (вул. Галицька,100) відбувся прес-реліз, присвячений 25-ій річниці Всеукраїнського літературно-художнього і громадсько-політичного журналу «ПЕРЕВАЛ», який заснований у вересні 1991 року Івано-Франківською обласною радою, Івано-Франківською обласною організацією Національної спілки письменників України, який виходить щоквартально в м. Івано-Франківську.

Бібліотекар ознайомила присутніх з історією часопису, зокрема — з трудовим колективом редакції. Так, першим головним редактором і засновником журналу був письменник, журналіст Василь Добрянський. Згодом, у 1996-2000 роках цю посаду обіймав прозаїк і журналіст Богдан Бойко , з 2001 р. — Ольга Бабій ( письменниця, журналіст, ген. директор ТБ «Галичина»), а сьогодні редакцію очолює письменник та журналіст Ярослав Ткачівський (з 2014 р.). На протязі десятиліть в редакції часопису працювали і друкували свої твори знані на Івано-Франківщині письменники, митці та громадські діячі: Михайло Андрусяк, Євген Баран, Василь Добрянський, Володимир Качкан, Василь Лесів, Степан Процюк, Ярослав Дорошенко, Василь Скрипничук, Неоніла Стефурак, Микола Яковина, Степан Пушик, Богдан Томенчук, Галина Турелик, Микола Яновський, Марія Добрянська, Нестор Чир, Ольга Деркачева, Володимир Єшкілєв, Михайло Косило, Степан Процюк, Ольга Слоньовська, Степан Хороб, Василь Шкурган, Микола Якимечко та ін.

Оглядаючи журнали (з 1991р. по 2014р.), представлені на тематичній виставці “Український світ з висоти Івано-Франківського “ПЕРЕВАЛУ” користувачі бібліотеки-філії №5 ( пенсіонери, службовці, робітники, вихователі, батьки) мандрували основними рубриками часопису: „Проза”, „Поезія”, „Постаті”, „Спадщина”, „Перекладацькі версії”, „Слово про слово”, „Дебют у „Перевалі”, „Трагедії рідного народу”, „Драматургія”, „Наші публікації”, «Публіцистика», «Спіймані миті», «Знайомство зблизька», «Веселе і… та ін.

Постійні читачі бібліотеки зачитували уривки творів, які ввійшли до презентованих видань часопису «Перевал», знайомилися з авторами нових публікацій, та ділилися враженнями про роками читаний журнал.

У першому випуску часопису тодішній головний редактор Василь Добрянський зазначив, „що журнал публікуватиме кращі твори письменників України і світу, публіцистику, помагатиме молодим авторам у творчому становленні». Як показали двадцять п’ять років літературного служіння , часопис із цим завданням успішно справляється і тому користується заслуженою популярністю у читачів не тільки Івано-Франківщини, але й всієї України. Публікації часопису припадають до душі шанувальникам слова, цінителям творчості літераторів і краєзнавців нашого краю, пересічним читачам. Цими словами завершила захід зав. бібліотекою Українець С.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top