“На сторожі рідного слова”: екскурс у літературну спадщину

8 травня 2023 р. о 13.00 у бібліотеці-філії № 7 (вул. Дністровська, 22) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради відбувся екскурс у літературну спадщину “На сторожі рідного слова”. Захід був присвячений  140-ка  річчю  з дня народження української письменниці, поетеси, народної вчительки, культурно-освітньої діячки, однієї  із активних організаторок жіночого руху в Галичині, дослідниці етнографії та мистецтва  Гуцульщини  й Бойківщини  Ольги – Олександри Дучимінської.

Під час екскурсу бібліотекар читального залу Федишин В.В. відзначила, що літературну діяльність Ольга Василівна розпочала, коли їй було 16 років. Саме тоді з’явилися перші поезії і саме тоді Ольга Дучимінська познайомилася з Іваном Франком, який допоміг молодій письменниці увійти у великий світ літератури. 

Ольга Дучимінська – українська письменниця-страдниця. Багато знущань зазнала О.Дучимінська в сибірських спецтаборах, але ніколи не втрачала людської гідності. Непосильна праця, постійні фізичні і моральні знущання не зломили її. В неймовірно важких умовах інтелігентність та шляхетність духу письменниці додавала сили іншим політичним в’язням. Складені в таборі вірші О. Дучимінської вивчали напам’ять і разом із звільненими вони потрапляли на волю, на Батьківщину.

Більш докладно ознайомитися з творами О. Дучимінської та літературою про неї присутнім на екскурсі допомогла виставка “ Берегиня українського духу”, представлена у бібліотеці.

Відповідальні за проведення завідувачка бібліотеки-філії № 7 Ірина Тарновецька-Мороз та бібліотекар читального залу Василина Федишин .

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top