«Обрати професію: правові та соціальні орієнтири»

15 вересня 2021 р. о 14:00 в читальному залі ЦБ (вул. П. Орлика, 5) Департаменту культури Івано-Франківській міської ради був презентований правовий довідник «Обрати професію: правові та соціальні орієнтири».

Друковану продукцію підготувала бібліотекар читального залу Майя Шегда і презентувала в рамках засідання правового молодіжного дискусійного клубу «Діалог».



Правовий довідник створений з метою  допомоги юнакам та дівчатам у виборі професійної діяльності  і реалізації себе та своїх знань у майбутньому. Довідник  вміщує матеріали з обрання професії для широкого кола користувачів та гостей бібліотеки, насамперед для учнів загальноосвітніх та студентів вищих навчальних закладів;  про сучасні тенденції на національному й світовому ринках праці, про професії майбутнього, про навички та основні передумови успішної кар’єри.

Керівник клубу «Діалог» М. Шегда у довіднику наголосила звернути увагу при виборі професії на сучасні тенденції впровадження новітніх технологій, зміни в організації суспільних та економічних відносин, на глобалізаційні процеси, що зумовлюють підвищення уваги до аспектів особистісного становлення та самовдосконалення. Особливої уваги потребує питання професійного самовизначення особистості.

Вибір професії – це одне з найважливіших рішень людини. Певною мірою від цього залежить реалізація наших прагнень і бажань. Це перші кроки до побудови кар’єри, до  щасливого самодостатнього майбутнього життя.

У певний період кожен з нас перебуває на важливому етапі життєвого шляху. Перед нами постають питання: «Я закінчую своє навчання в школі, і що мені робити після цього? Що далі? Ким я хочу бути? Які професії є сьогодні актуальними? Які з’являться у майбутньому? Яка з них підходить особисто мені? Як обрати?».

Чи дійсно так важливо, щоб професія стала улюбленою справою? Треба слухати свої думки, мрії, знати про власні здібності та реалізовувати їх. 

Конституція України проголосила право кожного на працю і встановила умови для його реалізації. Ст. 43 Конституція України декларує: «Кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується».

 «Кодекс законів про працю України» (ст. 197) регулює трудові відносини кожного громадянина України, в тому числі й неповнолітніх.  З цією метою здійснюється  низка  відповідних економічних та соціальних умов, розробляється нормативно-правова база стосовно зайнятості неповнолітніх. Одним із головних напрямів реалізації державної молодіжної політики є забезпечення зайнятості молоді. Держава сприяє створенню молодіжних центрів праці, а також молодіжних громадських організацій для забезпечення працевлаштування молоді, реалізації програм професійного навчання та вдосконалення її професійної майстерності.

Відповідальна за проведення заходу бібліотекар читального залу М. Б. Шегда.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top