Ольга Кобилянська – пишна троянда в саду української літератури

З нагоди 160-річчя від Дня народження Царівни української літератури працівники бібліотеки-філії №2 Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради  провели літературну світлицю “Ольга Кобилянська – пишна троянда в саду української літератури” для читачів бібліотеки, де розповіли про життєвий і творчий шлях письменниці. Захід відбувся 27.11.2023 р. о 13.00. Ольга Юліанівна Кобилянська народилася 27 листопада 1863 року у містечку Гура-Гумора в Південній Буковині у багатодітній сім’ї службовця.  У 1873 -1877 рр. вчилася в початковій чотирикласній німецькій школі.

Не маючи можливості вчитися далі, подальшу освіту вона здобувала самотужки. З 1889 до 1891 жила в с. Димка.  Пізніше вона разом з родиною переїхала на постійне життя до Чернівців, брала активну участь у жіночому русі.

У 1894 році письменниця стала однією з фундаторок «Товариства руських жінок на Буковині». Творчий шлях визначається автентичністю та багатогранністю. Літературну діяльність О. Кобилянська почала в середині 1880-х рр. Перші літературні твори Кобилянської написані німецькою мовою. Перший художній твір українською мовою повість «Людина», був надрукований 1895 р. у журналі «Зоря». Це була друга редакція написаною раніше німецькою мовою оповідання -“Вона вийшла заміж”». Повість “Людина” була присвячена Наталі Кобринській. У цьому творі Кобилянська порушує тему освіченої жінки, що не може миритися з бездуховністю міщанського середовища.

Пізніше з’явилися оповідання й повість «Він і Вона» (1895), “Царівна” (1896), “Що я любив» (1896 р.), «Аристократка» (1898), ін. позначені впливами поетики символізму, філософії надлюдини Ф. Ніцше та ідей жіночої емансипації. Одним з найпоетичніших творів вважається лірично-романтична повість “В неділю рано зілля копала” (1909), написана за мотивами відомої народної пісні-балади «Ой не ходи, Грицю, та й на вечорниці». Користувачі бібліотеки ознайомилися з книжковою виставкою: “Царівна української літератури”.

 

Відповідальні за захід працівники бібліотеки.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top