“Основний Закон держави”

  “Конституція України – Основний Закон України, який закріплює основи суспільного  ладу, права та обов’язки громадян, державний устрій, виборчу систему та основні засади організації й діяльності державних органів і місцевого самоврядування України”.                                                 

     (“Юридичні терміни. Тлумачний словник”)             

З 22 по 29 червня в бібліотеці-філії №14 (вул. Довженка,12) МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради з нагоди Дня Конституції України організована виставка – діалог “Основний Закон держави”. Інформація до виставки-діалогу зібрана за темами: ”Державний устрій”, “Громадянство України”,”Основні права і свободи”.

28 червня 1996 року о 9:20 ранку депутати парламенту 315 голосами прийняли Конституцію України. Міжнародним співтовариством Конституція України визнана однією з найдемократичніших. Чинна Конституція України складається з Преамбули та 15-ти розділів. 161 стаття зібрана у 14 розділів, а XV розділ містить 17 перехідних положень. Державна влада в Україні здійснюється на основі її поділу на законодавчу, виконавчу і судову. Конституція визначає в Україні існування єдиного громадянства. Конституція закріплює особисті права і свободи, серед них: право на життя та право на захист свого життя і здоров’я, право на свободу  та особисту недоторканність, право на невтручання в особисте життя, право на свободу пересування, право на свободу світогляду та ін. 

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top