“Найкращий галицький пілот”

“Для нас, пластунів, Петро Франко співтворець “Пласту” – тієї організації, яка переможно пережила дві світові війни, ворожі окупації і сьогодні виховує вже п’яте покоління української молоді по цілому світу”

(Л. Храплива-Щур)

Цими днями минає 130 років від дня народження сина Каменяра – Петра Франка. Його коротка, але сповнена подіями біографія свідчить, що він сповна успадкував від свого батька ген працездатності. Громадський діяч, учений-хімік, спортсмен, пластун, авіатор, січовий стрілець, сотник УГА, видавець, письменник, педагог, винахідник, депутат та директор музею. Коротко кажучи, – людиною честі, діла та сильної волі. По собі залишив кілька підручників із фізкультури, наукові матеріали стосовно переробки молока,  фольклорно-етнографічні записи, низку художніх творів, спогадів про батька та кіносценарій за повістю І. Франка “Борислав сміється”. У 2005 р. Указом Президента України 7-а бомбардувальна бригада ВПС України названа іменем Петра Франка. Перед входом до КПП військової частини тактичної авіації, що дислокується на Хмельниччині у 2019 р. з’явився мурал із зображенням П. Франка.

Відзначаючи роковини Петра Франка, краєзнавчий відділ ЦМБ та кімната музей І. Франка (вул. Г. Мазепи, 1) департаменту культури Івано-Франківської міської ради, інформують своїх користувачів про  життя та діяльність молодшого сина Каменяра. Під час карантину, коли відвідувачі невзмозі  прийти до бібліотеки, ми організували книжкову виставку “Найкращий галицький пілот”, на якій представили матеріали про молодшого сина І. Франка, а також  його твори “Іван Франко”, “Від Стрипи до Дамаску” та оповідання “Жінка”. То ж після закінчення карантину чекаємо на Вас.

Всім, хто цікавиться долею Петра Франка пропонуємо переглянути відео “Петро Франко – перший авіатор України”.

Матеріал підготували працівники краєзнавчого відділу ЦМБ.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top