Патріотична година “Тернистий шлях державотворення: славетний історичний Акт”

29.06.2021 року о 13:00 на абонементі ЦБ (вул. К. Данила, 16) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради  відбулася патріотична година “Тернистий шлях державотворення: славетний історичний Акт”, якою відзначили 80 років прийняття Акту відновлення української держави (1941 року).

Проводячи патріотичну годину, бібліотекарка розповіла про умови в яких  було прийнято документ та наголосила, що проголошення Акту відновлення Української Держави 30 червня 1941 року стало переломним моментом у ході українського націотворення.

30 червня, не чекаючи основних сил німецької армії до Львова увійшов батальйон “Нахтігаль” (північна група “Дружини українських націоналістів” на чолі з Р. Шухевичем), який мав забезпечувати проголошення державотворчого акту. О 18.00 у будинку місцевої “Просвіти” на площі Ринок розпочалися Українські національні збори, на яких були присутні понад 100 делегатів з усієї України, а також представник митрополита Андрія Шептицького – Йосип Сліпий. О 20:00 збори на чолі з Ярославом Стецьком проголосили Акт відновлення Української Держави та сформували тимчасовий уряд – Українське державне правління. На башті Князівської гори було піднято національний прапор. Львівська радіостанція повідомила про акт і передала благословіння митрополита Андрея Шептицького з цієї нагоди. Акт закликав українців «не скласти зброї так довго, доки на всіх українських землях не буде створена Суверенна Українська Влада». Наступним кроком мало стати відновлення Української держави у Києві. У багатьох населених пунктах були оперативно створили й розгорнули діяльність українські органи влади. 

Документ складався з трьох пунктів.  Пункт 1 проголошував відновлення української держави і закликав український народ боротися за суверенну владу на всіх національних землях. У пункті 2 йшлося про створення на західноукраїнських землях української влади, підпорядкованої майбутньому національному урядові в Києві. Пункт 3 містив запевнення, що самостійна Українська держава буде тісно співпрацювати з Німеччиною. Далі було оголошено список членів Державного правління – українського уряду на чолі з Ярославом Стецьком.

Проголошення Акту схвально сприйняли провідні діячі українського політичного руху та українська спільнота. Зокрема, йому присвятив окрему відозву митрополит Андрей Шептицький. У наступні дні по всій Західній Україні активісти ОУН організували мітинги на підтримку Акту, створювали органи української місцевої влади.

Оскільки підготовка документа здійснювалася таємно, його проголошення стало для окупаційної німецької влади «громом серед ясного неба». Через кілька днів, після консультацій з Берліном, гестапо заарештовує Ярослава Стецька, Степана Бандеру й низку інших діячів. Після того, як Бандера і Стецько відхилили вимоги німців про відкликання Акту, обоє опинилися у концтаборі Заксенгаузен (за 30 км від Берліна). Із 11 липня 1941 року нацисти заборонили будь-яку політичну діяльність українським організаціям, у тому числі маніфестації на підтримку Акту 30 червня. А вже в вересні німецька поліція безпеки провела масові арешти оунівців, за гратами опинилися майже 2 тис. осіб. У відповідь залишки керівництва ОУН(б) ухвалюють рішення про перехід в підпілля, активізацію антинімецької пропаганди й підготовку збройного повстання проти окупантів.

Прийняття й ухвалення Акту стало безсумнівно історичною подією, котра змогла втримати історичну тяглість Незалежності, задекларованої ще IV універсалом Української Центральної ради 22 січня 1918 року.

Користувачі бібліотеки мали змогу доторкнутись до цієї сторінки історії разом із бібліотекарями, переглянувши книги із фондів бібліотеки.
Захід підготовлений для широкого кола користувачів.
Відповідальні – Кирста О.М. Зіняк М.В.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top