Патріотична година «У нашім серці Україна»

Чим ми побідили? Чи нашим оружжям тілько? Ні. Чи нашою хитрістю тілько? Ні. Ми побідили нашим громадським ладом, нашою згодою і дружністю. Уважайте добре на се! Доки будете жити в громадськім порядку, дружно держатися купи, незломно стояти всі за одного, а один за всіх, доти ніяка ворожа сила не побідить вас.

Іван Франко «Захар Беркут»

16 лютого українці вдруге в історії відзначають День єднання. Нове свято було оголошено Президентом минулого року для того, аби зміцнити стійкість українського народу в умовах зростання гібридних загроз. Усі ми знаємо, що відбулося далі – повномасштабне вторгнення країни-терористки, якому ми мужньо протистоїмо вже майже рік. На відзначення цього свята, бібліотекарки бібліотеки-філії №3 Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради підготували і провели патріотичну годину «У нашім серці Україна».

Ми нагадали присутнім про значення Дня єднання, про те, як війна консолідувала українське громадянське суспільство, підштовхнула мільйони українців до переосмислення свого культурного коріння та своєї національної ідентичності. Сьогодні всі ми є свідками значного ментального зсуву у національному самовизначенні, також минулий рік можна сміливо назвати роком мовного відродження. Україні вдалося об’єднати на свою користь найсильніші держави світу, отримавши надійних союзників у боротьбі за демократичні цінності.

Але так було далеко не завжди. У Першій світовій по обидва боки фронту – з боку Російської та Австро-Угорської імперій – воювали понад 4,5 мільйони українців, яких мобілізували до лав російської і австро-угорської армій. Для України це була війна братовбивча з одного боку, і, водночас, саме у роки Першої світової війни, хоч і на короткий термін, але на мапі світу постала українська держава – УНР.

Про те як важливо уникати регіональних розколів і міжусобиць ми розповіли на прикладі творів українських письменників. Так Василь Стефаник у новелі Марія показав трагічну долю української селянки, сини якої вступили до лав Січового стрілецтва, щоб здобути для України таку омріяну соборність.

Підготували для наших відвідувачів літературні твори, які допоможуть усвідомити, що сила народу  – в єдності.

Відповідальні за проведення: всі працівники.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top