Патріотичне віче з нагоди 104-ї річниці утворення ЗУНР

Держава Україна і її Незалежність — це не питання одного дня чи однієї людини!
Це результат столітніх дій і всієї української нації!

Сьогодні, 1 листопада 2022 року адміністрація та працівники Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради долучилися до патріотичного віче з нагоди відзначення 104-ї річниці утворення ЗУНР, який відбувся біля міського суду міста Івано-Франківська.

Історична довідка:
Уночі проти 1 листопада 1918 році українські військові частини взяли під свій контроль усі головні пункти Львова. Над ратушею був піднятий синьо-жовтий національний прапор.

1 листопада Українська Національна Рада взяла владу в свої руки в Станіславі, Раві-Руській, Коломиї та інших містах Східної Галичини. Того ж дня австрійська влада у Львові погодилися на передачу влади Українській Національній Раді. Подальшому піднесенню її авторитету сприяли обіцянки демократичних прав і свобод, аграрної реформи в інтересах селян, введення 8-годинного робочого дня.

Але події 1 листопада 1918 року значно загострили українсько-польські відносини, вони стали початком українсько-польського збройного протистояння, що переросло у масштабну війну.

Отже, 104 роки тому на теренах етнічних українських земель постала наша держава — Західно-Українська Народна Республіка.   Так, тоді вона об’єднала лише Галичину, Буковину та Закарпаття, але попри те, ми відстояли своє право на владу на власній землі у австро-угорської імперії. І вже через три місяці 22 січня об’єдналася як Західна, так і Наддніпрянська України в Українську Народну Республіку!

Слава Україні! Героям Слава!

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top