“Петро Яцик: «Українець, який відмовився бути бідним»

“Убогий духом  не може бути багатим,
незважаючи на те, скільки грошей він має”

Петро Яцик

Цього року 7 липня виповнюється 100 років від дня народження Петра Яцика (1921-2001),  канадського підприємця українського походження,  відомого мецената, подвижника української культури і філантропа, відомого своїм вагомим внеском у фінансування українознавства на Заході та в Україні.

З нагоди відзначення цієї ювілейної дати  користувачі абонементу ЦБ (вул. К. Данила, 16) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради протягом дня мали можливість ознайомитись з  книгою лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка Михайла Слабошпицького “Петро Яцик: «Українець, який відмовився бути бідним». Ця книжка, з’явившись друком 10 років тому, у 2011 році, відкрила Україні рідкісно привабливий і яскравий образ чоловіка, на ім’я  Петро Яцик. Видатного чоловіка, який зумів створити себе сам.

Петро Яцик прикладом свого життя продемонстрував усім нам невичерпні можливості людського духу. Опинившись на далекій чужині із сімома доларами в кишені й розпочавши тридцятирічним нове життя з чистої сторінки, він зумів досягти майже неможливого – син українського селянина став  мільйонером. Та він не обмежився своїм бізнесом і своїми мільйонами. Величезні особисті кошти він вкладав в українську справу – а йдеться про мільйони доларів – і це дозволяє нам назвати Петра Яцика Українцем з великої літери. Він любив Україну по своєму, не голослівно. Йому належать слова: “Доведіть, що ви любите Україну, але не на словах, а на ділі,  не афішуючи цього… А ще краще – живіть без зайвої патетики й пафосу, намагайтеся чесно і відповідально робити свою справу…”.

Він був меценатом, а талант  мецената, як свідчить уся історія людства, зустрічається ще рідше, аніж талант поета, музиканта, співака чи вченого.

Книга зацікавить не лише молодих честолюбців, що з грандіозними планами кидаються у вир бізнесу, чи політиків, соціологів і філософів, а й усіх читачів біографій славетних людей, оскільки в ній яскраво змальовано подвижницьке життя однієї з найвизначніших особистостей сучасного українського світу.

Пропонуємо  кілька висловлювань відомих українців про  Петра Яцика:

  • “ Петро Яцик був однією із найнезалежніших особистостей, які я зустрічав у своєму житті” (Юрій  Щербак);
  • “Яцик постає проти духовного догматизму й інтелектуального лінивства, хутірної філософії своїх земляків” (Дмитро Павличко).

Пишаймося з того, що Петро Яцик у нас, українців, був і є, бо фізична смерть не зупинила діяння видатного мецената.

Відповідальні за підготовку та проведення заходу – Кирста О.М. та Данилів Л.В.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top