“Щаслива родина – багата країна”

Родина, родина – це вся Україна
З глибоким корінням, з високим гіллям.
Вадим Крищенко

Здавна відомо, що родина – то невичерпне джерело сили, наснаги, любові та батьківської підтримки. Це та ниточка,  що живить нас і не дає  загубитися в безмірі країн, людей, традицій та  релігій. Кожна сім’я докладає зусиль аби не всохло родове дерево, бо, як говориться в народній приказці: «Без роду немає народу».

Українцям з давніх-давен був властивий культ домашнього вогнища, культ Роду, вони мали у своєму пантеоні божества, які опікувалися родиною – Рід і Рожаницю. Людина не уявляла власного щастя без сім’ї, без дому. Культ роду був відлунням того, що ми сьогодні називаємо генетичним кодом, покликом крові. Це те, що в нас, українців, віками намагалися забрати, заглушити голос предків і тим самим знищити як націю…

Але українська родина будувала своє життя в тісній єдності зі своїм народом. Батько був оборонцем землі, на яку часто зазіхали неситі сусіди. Мати – берегиня домашнього вогнища. Любов до Батьківщини, до рідної землі, пронизувала всі сфери життя. Ненав’язливо, через колискову пісню, народну думу, через молитву дітям прививалася любов до свого, до родинного… А з розповідями про жертовні та героїчні вчинки тих, хто боровся за нашу незалежність, входило в душу і дитини, і дорослого почуття патріотизму. Спільна історія, культура, мова і віра  завжди об’єднували увесь рід, а в єдності, як відомо, сила кожного народу.

08.07. 2021 р. 0 13:00 в  читальному залі  міської центральної бібліотеки (вул. П. Орлика, 5) Департаменту культури Івано-Франківської міської ради відбувся захід  – година спілкування “Щаслива родина – багата країна.”

Український День родини — відносно молоде свято, яке почали відзначати з 2012 р. В цей день християни відзначають день пам’яті святих Петра і Февронії – покровителів сім’ї і любові. Варто уточнити, що цю дату, 8 липня, відзначають тільки в Україні. У світі ж є День сім’ї, який більшість країн відзначає 15 травня – ця дата встановлена Генеральною Асамблеєю ООН ще в 1993 р.

В рамках заходу бібліотекарі підготували книжкову виставку “Майбутнє України – щаслива родина”, на якій представлені книги і періодичні видання, з яких можна дізнатися про традиції української родини, психологію, родинне виховання. Адже тільки в родині людина набирається сил і натхнення, які допомагають впродовж всього життя долати труднощі та досягати вершин. Мати міцну, дружну родину у всі часи було і залишається почесним.

Бібліотекар Зоряна Петрик підготувала красиву зворушливу відеопрезентацію “В душі бринить струна єдина – сім’я, родина і дитина” в якій розповіла, що саме  родина є носієм людської моральності, культури та передання поколінь, чинником  розвитку  країни та благополуччя кожного з нас. Адже без спільного минулого, без коріння, яке живиться пам’яттю минулих поколінь і  незабутих предків, ми загинемо або загубимося в розмаїтті  націй,  народів і етносів. 

Родина – це найдорожчий і найцінніший скарб. Це головна рушійна сила розвитку людства, те, заради чого ми всі живемо і рухаємось вперед.  Нехай підтримка найрідніших допомагає впоратися з будь-якими труднощами. Нехай  в кожній сім’ї панує любов і злагода, хай для кожного з нас родина буде надійною фортецею, де завжди зрозуміють, підтримають і допоможуть. А в Україні, нарешті, нехай настане довгоочікуваний мир і взаєморозуміння як у єдиній, дружній родині!

Відповідальні за проведення заходу бібліотекарі читального залу Зоряна Петрик і Оксана Дубовська.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top