“Святкування Івана Купала: минуле і сьогодення”

6 липня протягом дня користувачам абонементу ЦБ (вул. К. Данила,16) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради, а також жителям мікрорайону та міста запропонували ознайомитись з народознавчим календарем “Святкування Івана Купала: минуле і сьогодення”. Захід проводився як в приміщенні бібліотеки, так і  при бібліотечному просторі.

Знайомлячи з традиціями святкування Івана Купала, бібліотекар, підкреслила, що 7 липня  ми, українці, з магічним акордом святкування вшановуємо постать Іоанна Хрестителя, називаючи це свято в народі Іваном Купайлом.

Святий Іоанн був попередником Ісуса Христа, тому його називають Предтечею. Він проповідував пришестя Сина Божого, закликав людей омити свої гріхи водою та хрестив Ісуса в Йордані. Тому його називають ще й Хрестителем. Різдво Іоана Хрестителя церква святкує 7 липня (за стилем новим).

Купайло (Купало) – Давньоукраїнський Бог Родючості, врожайного літа, лікарських рослин і добробуту. Його вшанування припадало на дні літнього сонцестояння (за старим стилем).

З приходом християнства на українські землі й навернення язичників до віри Христової церковні мужі, аби пом’якшити релігійну експансію, наклали культуру двох кардинально різних і несумісних свят на спільне тло, що мало спонукати людей прийняти нову релігійну  традицію. Так язичницьке дохристиянське свято збіглося з пізнішим християнським святом Іоанна Хрестителя, що, однак, майже ніяк не позначилося на традиціях його і звичаях його відзначення. Купальським звичаям  притаманні язичницькі елементи культу сонця, магії, обрядів очищення. До святкового ритуалу входить: запалювання “живого вогню”(від тертя дерева об дерево), плетіння дівчатами вінків і кидання їх на воду, стрибання через вогонь (“очищення”), спалювання опудала Мари (смерті), одягання масок з метою “обманути злих духів” тощо.

Народознавчий календар підготовлений за сторінками нової книги із фонду абонементу ЦБ, отриманої завдяки Українському Інституту Книги – “Звичаї нашого народу: страви української кухні”. Власне, наші звичаї – це те, що ідентифікує наш народ, вирізняє його з-поміж численних інших етносів, робить його самобутнім і неповторним. Своїми традиціями, віруваннями, обрядами, традиційною національною кухнею, а ще мовою, духовною культурою наш український народ відрізняється від інших.

В книзі подані народні прикмети притаманні цьому дню – 7 липня:

  • Вранці на Купала велика роса – до хорошого врожаю огірків;
  • У купальську ніч багато зір на небі – на грибну осінь;
  • В Іванів день аромат трав і польових квітів посилився – бути дощу, та інші.

Також в книзі подані рецепти національної кухні, які відображають традиції свята Івана Купала. Це і холодний борщ, і суп грибний, і холодник звичайний, і язики кабачкові, і вареники з порічками, і багато інших оригінальних страв. Ми вас заінтригували?… Тоді ця книга, а також багато інших книг про народні звичаї і традиції  чекають вас в бібліотеці. Заходьте – вас радо зустрінуть.

Відповідальні за підготовку і проведення заходу – завідувачка відділу обслуговування ЦБ Кирста О.М. та бібліотекар абонементу ЦБ І категорії Данилів Л.В.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top