Подорож-відкриття з журналом “Міжнародний туризм”

26.09.2021 року працівники бібліотеки-філії №3 (вул. Хоткевича, 52а) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради разом із читачами здійснили віртуальну подорож з журналом про мандрівки і відпочинок “Міжнародний туризм”. 

Гортаючи сторінки часопису “Міжнародний туризм”, можна дізнатись про найнеймовірніші куточки Землі, природні й рукотворні чудеса планети, мандрівників і митців, отримати цінні поради щодо організації подорожей. Обравши серед іншої періодики журнал “Міжнародний туризм”, ви можете дізнатися про яскравий карнавал Умаука в Аргентині та самобутню і розмаїту Маланку на Буковині. Про життя войовничих кочівників масаїв у Танзанії та про пасіонарних горян українських Карпат – гуцулів. Про Едем пустелі Рас-Ель-Хейма та про овіяні легендами Олешківські піски Херсонщини. Звісно, цікаві тексти доповнені фантастичними світлинами із захопливих мандрівок. Але ми вирішили віртуально перенестись до Антарктиди. Не тільки тому, що це екзотично, а й тому, що науковці називають крижаний континент лабораторією майбутнього, а українські вчені вже чверть століття в авангарді наукових досліджень Антарктики. Крім того, туристичній подорожі на шостий континент присвячено розлогий матеріал у двох номерах журналу “Міжнародний туризм”.

Як дістатися на льодовий материк, які небезпеки чекають відважного мандрівника та як мінімізувати вплив наукової та туристичної діяльності на екосистему Антарктики ми дізнавалися впродовж віртуальної бібліотечної мандрівки. А ще, звичайно, про туристичні принади Антарктиди, цікаві факти про крижаний материк і про українську полярну станцію “Академік Вернадський”.

Антарктида вражає своїми краєвидами: білосніжні рівнини та могутні айсберги, скелясті гори та чорні пляжі з вулканічного піску (адже на континенті є 140 підлідних вулканів). А ще є рожевий сніг! Це незвичайне явище з’явилося тут нещодавно через розвиток у товщі снігу мікроскопічних водоростей, які й забарвлюють його у яскравий колір. Найпівденніший материк на планеті зосередив на своїй поверхні 90% всіх льодовиків. Через надзвичайно суворий клімат тут немає постійного населення, проте діють наукові станції 30 країн, в тому числі України, на яких проживають і працюють від 4000 осіб влітку до 1000 осіб взимку.
Материк займає 10% площі планети, що не належить жодній державі світу, а тільки всьому людству разом. Це єдиний континент, де заборонена будь-яка військова діяльність. А з 1998-го на 50 років тут також заборонено видобуток корисних копалин. Отже, щоб побачити все на власні очі, не обов’язково бути полярним дослідником чи вченим кліматологом. Достатньо лише трохи сміливості і близько 10000$. Саме таким є бюджет 21-денної туристичної експедиції  до Антарктиди.

До Антарктиди можна потрапити авіарейсом з Австралії, великим туристичним лайнером, проте, щоб по-справжньому зануритися в незайманий світ Антарктики, варто вирушати туди на туристичній крейсерській яхті льодового класу. Щорічно, (до пандемії Covid-19) “край Землі” відвідували три десятки суден. Туристичний сезон в Антарктиді  триває влітку (а саме з листопада до березня). Авіаквитки варто бронювати за півроку, а візи для громадян України не знадобляться. Туристи вирушають на льодовий континент зазвичай з найпівденнішого міста на планеті – Ушуаї,  що в Аргентині.

Найскладнішим для проходження і найнебезпечнішим місцем на маршруті суден, що йдуть в Антарктику, є протока Дрейка між Південною Америкою і Антарктидою. Довжина протоки – 400 км, ширина у найвужчому місці – 820 км, і для моряків її проходження є найсуворішим випробуванням. Там дуже часто дмуть ураганні вітри, вирують шторми, тонуть кораблі і губляться літаки. А туристи страждають від нападів морської хвороби. А також варто знати, що майже весь час в Антарктиді відсутній будь-який зв’язок із зовнішнім світом.

Користувачі бібліотеки шкільного віку в рамках заходу переглянули «антарктичні уроки», створені спільно МОН України та Національним антарктичним науковим центром. Дізналися чому Антарктида крижана і холодна, а також чим відрізняється від Арктики, і які тварини, рослини живуть і ростуть в Антарктиді.

Туристичних об’єктів на Антарктичному півострові чимало: це і закинуті китобійні судна, кам’янисте узбережжя бухти Півмісяця, природне спа вулканічного острова Десепшн, Музей антарктичних досліджень Порт Локрой, діюче поштове відділення, яке обслуговують британські волонтерки  і, звісно, полярні станції різних країн, серед яких і українська – Академік Вернадський. Саме на ній ми зупинилися детальніше.

Що ж до стану навколишнього середовища в Антарктиді, то директор Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий каже: звідси дуже добре видно, що наша планета – це єдиний механізм. Тож процеси, які відбуваються в полярних регіонах, безпосередньо стосуються України і навпаки. Прискорене танення льодовиків в Антарктиці призводить до підвищення рівня світового океану, яке в свою чергу становить загрозу для розташованих на березі міст і малих острівних народів.

За даними ООН, останнє десятиліття стало найтеплішим в Антарктиці, причому найспекотнішим був 2016 рік. На другому місці –  2019 рік. Перший місяць 2020 року також ще став найтеплішим січнем за весь час ведення температурних спостережень в Антарктиці.

До Антарктики допливають пластикові відходи, фармакологічна продукція з інших континентів, її відловлюють у прибережних водах полярники. Останні дослідження китологів свідчать про значне забруднення організмів китів, тюленів, пінгвінів та риб мікропластиком.

Щоб цивілізовано співіснувати з екосистемами Антарктичного півострова, дослідникам і туристам потрібно навчитися правильно поводитися зі сміттям. Зокрема, органічні відходи станція Академік Вернадський компостує, побутові  – утилізує в чилійському порту Пунта-Аренос. Також наша станція стала першою в світі, де перероблюється пластик. Для цього закупили необхідне обладнання. Із переробленого пластику виготовлятимуть сувеніри для туристів, а в майбутньому й різні ужиткові речі.

Втрата озонового шару стратосфери – одна з головних глобальних проблем людства. Постійний моніторинг озону на наземних станціях, зокрема «Вернадському», важливий як для спостереження динаміки «озонової діри» так і для перевірки точності роботи супутників та побудови кліматичних моделей. Завдяки вжитим на глобальному рівні заходам озонова діра над Антарктикою стабілізувалась і навіть начебто почала поступово затягуватися. Кліматологи вважають, що зараз озоновий шар планети перебуває на стадії відновлення.

Завершити захопливу подорож хотілося б цікавими і пізнавальними фактами:

– Лише один відсоток поверхні Антарктиди вільний від крижаного покриву.
– Технічно Антарктида – це пустеля, адже тут випадає менше ніж 254 мм опадів.
– Континент не має часового поясу. Дослідники послуговуються часом країни, якій належить станція.

Антарктида – єдиний континент, де немає рептилій.  До речі, білі ведмеді тут також не водяться, але є пінгвіни і тюлені Веделла, яких українські полярники лагідно кличуть “виделками”. 

Ось так ми з легкістю, знаходячись у затишному залі бібліотеки, подолали 15 000 км і відвідали шостий континент нашої планети. Вітаємо вас з  Всесвітнім Днем туризму і бажаємо вам, щоб кожна ваша мандрівка була вдалою, залишала незабутні спогади і неймовірні враження!

Відповідальна: Якимечко В. А.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top