Віртуальна туристична екскурсія “Ковані скульптури – туристична принада Івано-Франківська”

27 вересня – Всесвітній день туризму. Цей день заснований Генеральною асамблеєю Всесвітньої туристської організації у 1979 році. Основною метою цього дня є пропаганда туризму, висвітлення його внеску в економіку світової спільноти, розвиток зв’язків між народами різних країн. В Україні День туризму відзначається щорічно 27 вересня з 1998 року згідно з Указом Президента №1047/98. Туризм відіграє значну роль у житті країни. Завдяки розвитку туризму Україна стає все більш відомою у світі як держава з багатою історією і культурою.

Працівники абонементу ЦБ (вул. К. Данила,16) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради креативно підійшли до відзначення Дня туризму,  запропонувавши містянам і туристам – гостям міста, для глибшого ознайомлення з нашим рідним містом віртуальну туристичну екскурсію “Ковані скульптури – туристична принада Івано-Франківська”. Адже Івано-Франківськ – це місто, що володіє чарами; місто, де дивним чином переплетені сучасність та минуле, спогади та мрії; місто, яке можна з легкістю обійти пішки, але воно спонукає затриматися надовго, бо воно має чим дивувати день за днем. Прогулянки Івано-Франківськом завжди асоціюються з приємними спогадами і позитивними емоціями.

Сьогодні вже неможливо уявити собі Івано-Франківськ без  кованих скульптур, які місту залишають на згадку ковалі з цілого світу. Починаючи з 2001 року, в Івано-Франківську щороку в травні відбувається фестиваль ковалів. Завдяки цьому святу вулиці, площі та сквери міста регулярно прикрашають ковані скульптури, неабияк додаючи Івано-Франківську особливого шарму. Авжеж, стільки оригінальних металевих композицій, (а їх аж дванадцять!) не побачиш у жодному обласному центрі України. Кожна скульптура – це вияв співпраці та взаєморозуміння між представниками різних шкіл ковальства з різних країн. Кожна із кованих композицій розповідає свою історію мовою символів та образів.
Усі вони мають різні локації і розкидані по центральній частині міста:

“Весна” – площа Ринок;
“Великоднє Сонце” – майдан Шептицького;
“Дерево щастя” – вул. Незалежності;
“У рамках ковальських традицій” – площа Міцкевича;
“Алея кованих скульптур” – вул. Шевченка.
Скульптури будуть Вам приємним сюрпризом під час прогулянок, якщо Ви, гуляючи містом, віднайдете їх усіх разом. Тож, подорожуючи містом зробіть своєрідний квест, пошукайте ці витвори мистецтва і не пошкодуєте!

Радимо стартувати з площі Ринок. Тут розташована перша подарована композиція “Весна”. Рухаючись  у бік центру від площі Ринок рукою подати до наступного кованого дива “Великоднє Сонце”, що на Майдані Шептицького. Скульптура стала гармонійною окрасою барокового майдану Шептицького. Фестиваль ковалів відбувався тут одразу після Великодня, тож кращого подарунку місту було годі придумати. Сонце з промінчиками символізує весняне пробудження природи та людського духу.На майдані Шептицького при спуску на вул. Низову можна побачити також ошатну металеву ”Арку міського права”, яку вінчає герб старого Станиславова та постать Архангела Михаїла – патрона  Галичини.Архангела Михаїла – патрона  Галичини.
Арку встановили в 2012 році на честь 350-річчя наданню місту Магдебурського права. Проходьте в арку і спускайтеся  униз метрів зо двадцять по вул. Низовій. Побачите ковану карусель  “Круговерть ковальських міст”. Карусель встановлена у 2010 році на відзначення того , що Івано-Франківськ був прийнятий до міжнародної асоціації “Кільце ковальських міст Європи”. Про це нагадують 17 медальйонів з гербами міст-членів асоціації, розташованих над сидінням.
Далі радимо іти в у бік Вічевого майдану (вул. Незалежності) і Ви неодмінно знайдете ”Дерево Щастя”, на якому гойдаються діти. Залізне дерево посадили на одній із клумб, на котрій декілька років поспіль чомусь не приживалися молоді клени. Якщо придивитися до численних елементів, якими прикрашено дерево, можна побачити зображення Адама та Єви із яблуком. Дерево рясно завішано колодками – молодята вірять, що це подарує міцність їхньому шлюбу.

Вийшовши на “Стометрівку”(вул. Незалежності) уже і зовсім легко пошукати “Букет майстрів” навпроти  Лялькового театру ім. Марійки Підгірянки. Стрижнем композиції є металева стрічка, яка спіраллю закручується догори. Вона символізує процес пізнання та розвитку – від азів до досконалості. А прикрашають стрічку численні букети – подарунок іноземних ковалів нашому місту.

Якщо на “Стометрівці” зразу звернути направо,то потрапляємо у зелений сквер, де поміж деревами захована кована рамка “У рамках ковальських традицій” (площа Міцкевича) із залізним фотоапаратом на тринозі. Ідеальна композиція для фотографування – дотепне ковальське піджартовування над туристами, які прагнуть зазнимкуватися на фоні кованих скульптур. Якщо правильно стати, на задньому плані знимки буде видно й Ратушу.

Сьогодні розкішні ковані скульптури можна сміливо назвати головною принадою міста і вони є оригінальними для пам’ятних фото. Приїжджайте і подаруйте собі металеве диво від авторів Свята ковалів, адже тільки в Івано-Франківську можна на власні очі побачити чарівну трансформацію заліза у витвори мистецтва. Ковані скульптури не лише прикрасили, а й внесли нові ноти в симфонію івано-франківських вулиць. Кожна з цих залізних композицій з’явилась не просто так, адже кожна з них щось символізує і має певні спогади. Та симфонія івано-франківських вулиць не буде звучати  без нот Алеї кованих скульптур (вул. Шевченка), отож, находившись вдосталь містом, затінком липової алеї вулиці Шевченка просимо ще трішки приємно прогулятися аж до парку, а там по дорозі віднайдете ще нові ковані скульптури: “Радість, свобода, єдність”; “Внутрішня Монголія”; “Амоніт”, або “Вир часу”. А з парку уже рукою подати до міського озера, де розміщені немовірні романтичні ковані скульптури на острові кохання.

Отож, запрошуємо відвідати усі мальовничі локації міста з кованими скульптурами і не тільки! Приємного відпочинку!

Відповідальна завідувачка відділом обслуговування ЦБ – Кирста О. М. 

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top